Majke Srebrenice o promjeni imena općine: “Zaustavite Dodikov režim!”

Nakon što su se u javnosti pojavile informacije da SNSD Milorada Dodika želi da pokrene proceduru promjena imena Srebrenice, što je komentarisao i prvi čovjek ove lokalne zajednice Mladen Grujičić koji je tu ideju i podržao.

Majke Srebrenice jasno poručuju da se to mora zaustaviti.

Majke Srebrenice uputile su jasan poziv međunarodnim zvaničnicima da zaustave vladajuće strukture u bh. entitetu RS.

Negatorima genocida očito ne nedostaje fašističkih ideja čak i da mijenjaju imena mjesta gdje su izvršili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, nakon što su promjenili imena ulica, škola, gradova i proglasili nacionalnim interesom negiranje svega što ima prefiks Bosanski, uključujući i Bosanski jezik.

Ne bi nas iznenadilo da Prijedor pokušaju nazvati Stakićevo, Banjaluku Brđaninovo, Sarajevo nazovu Karadžićevo, Srebrenicu Mladićevo, a prijedlog razdruživanja Dodika od BiH i njegovu imaginarnu državu – Dodikovo.

Na njihovu žalost njihove zločine i zločinačke planove presudili su UN Sudovi MKSJ i Sud Pravde i zabilježili i imena stratišta, mjenjati mogu imena gradova, ali istinu sakriti ne mogu”, naveli su u saopštenju.

Podsjećamo, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio za beogradsku TV Happy u čevrtak, 30. maja, a kako prenosi Radio Televizija Republike Srpske, da u Srebrenici 11. jula “niko nije poginuo, niko nije ubijen, nije bilo operacija jedanaestog”.

Zato neki naši ljudi tamo iz Srebrenice kažu dosta im je laži oko svega toga i sad su pokrenuli inicijativu da promijene naziv, da se Srebrenica ne zove Srebrenica, nego da se da neko drugo ime opštini, pa ćemo vidjeti kako ćemo to razviti”, rekao je Dodik u intervju, prenosi RTRS.