Niti jedna kompanija ne želi da štampa glasačke listiće za prestojeće izbore, nisu zainteresovani za posao vrijedan oko milion i po KM

Centralna izborna komisija morala je poništiti javni poziv za štampanje glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore.

Niti jedna kompanija, od njih 20 koliko ih je preuzelo tendersku dokumentaciju, nije zainteresovana za posao vrijedan oko milion i po maraka.

Kako navode iz CIK-a razlozi za neprijavljivanje im nisu poznati.

Za sada nisu ugroženi rokovi jer prvi manji kontigent listića za birače koji glasaju iz inostranstva treba biti odštampan do 16. avgusta, a preostali glasački listići do 30. avgusta. Potrebno je donijeti odluku o pokretanju ponovnog postupka nabavke ovih usluga putem odgovarajućeg postupka o čemu će javnost biti blagovremeno informisana”, naveli su iz CIK-a BiH.

Održavanje izbora ne bi trebalo da bude ugroženo. Ostalo je dovoljno vremena da se ponovi i provede cijeli postupak.

Ipak, ukoliko bi i idući javni poziv bio poništen sitacija bi se mogla zakomplikovati.

Ono što je važno da CIK BiH objavi novi poziv što prije i da sasluša, ukoliko ima argumenata, sa bilo koje strane, od strane privatnih kompanija koje se nisu prijavile, koji su razlozi zašto se nisu prijavili na tender”, naglasio je Dario Jovanović iz Koalicije ‘Pod lupom’.

Razlozi su finansijske prirode. Predviđeni novac nije dovoljan za posao koji je potrebno uraditi, kažu za BHT1, u štamparijama koje su ovaj posao radile u prethodnom periodu.