Radnik Deponije u Zvorniku prijavio policiji da su ga napali službenici SIPA-e, oglasio se i direktor i SIPA

Policijskoj upravi Zvornik je prijavljeno da su dvojica pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer napali radnika u okviru privrednog društva u Osmacima, tačnije, “Regionalne Deponije” u Zvorniku. Trenutno se radi na utvrđivanju svih okolnosti događaja.

Kako je navedeno iz PU Zvornik, radnik inicijala M.M. je prijavio da su ga u krugu privrednog društva na području općine Osmaci, fizički napali pripadnici SIPA-e.

Policijski službenici Policijske uprave Zvornik su izvršili uviđaj. Radnik M.M. se radi ukazivanje ljekarske pomoći javilo u Javnu zdravstvenu ustanovu Dom zdravlja Zvornik, a potom u JZU Bolnica Zvornik. O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnoj javnog tužilaštva u Bijeljini pod čijim nadzorom se preduzimaju sve mjere i radnje”, naveli su iz PU Zvornik.

Navodno su pripadnici SIPA-e službenim vozilom došli na deponiju i to područje snimali dronom, a sukob je nastao nakon što im je radnik rekao da za snimanje moraju imati dozvolu.

Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e je za N1 navela da više detalja o navedenom ne mogu dati jer je u toku interna istraga, ali je istakla da su određene aktivnosti pripadnici SIPA-e na tom području proveli po nalogu tužilaštva.

Naši službenici su postupali po zahtjevima tužilaštva i naredbama suda, ali nemamo detalje jer se provode provjere tih navoda i ne možemo sada nagađati i unaprijed zaključivati dok se sve ne ispita i ne budemo imali više informacija”, istakla je.

Miovčić je dodala i to da će, ukoliko se utvrdi da su napravili prekršaj, pripadnici SIPA-e biti adekvatno i sankcionisani.

Dakle, mi smo upoznati s tim događajem i naše odjeljenje za unutrašnju kontrolu po hitnom postupku provodi mjere i radnje u cilju provjere navoda u vezi čega je također ostvarena saradnja sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske. Ukoliko se potvrde saznanja da je neko od uposlenika postupao na način koji ukazuje na osnov sumnje da je počinjena povreda službene dužnosti protiv njega će biti pokrenut postupak u skladu sa zakonskim procedurama i bit će preduzete odgovarajuće mjere u smislu da će se određena osoba kazniti i to neće ostati neriješeno”, poručila je glasnogovornica SIPA-e.

Da SIPA ima nulti stepen tolerancije prema svojim službenicima koji na bilo koji način krše zakon, rekao je Darko Ćulum, direktor ove institucije, pišu Nezavisne.

Upoznat sam da je u PU Zvornik radnik ‘Deponije’ prijavio da je napadnut. Izvršićemo sve potrebne provjere kako bi utvrdili tačne okolnosti prijavljenog događaja i da li u svemu ima odgovornosti pripadnika SIPA. Utvrđujemo ko je koristio to vozilo, koje je navedeno u prijavi, i ukoliko se ispostavi da u svemu ima odgovornosti službenika SIPA oni će biti procesuirani u skladu za zakonom”, naveo je, između ostalog, Ćulum koji je također potvrdio da je SIPA provodila određene aktivnosti u Zvorniku.

Oglasio se direktor deponije: “Vozilo pripada SIPA-i, radnika su udarili šakom u glavu”

Oglasio se i direktor ovog preduzeća Aleksandar Vračević.

Vračević je naveo da je radnik JP “Regionalne Deponije” povrijeđen jučer u Osmacima kada ga je, kako je istakao, udario jedan od dvojice nepoznatih muškaraca koji su mu pokazali značku i pokušali snimiti deponiju, pišu “Nezavisne novine”.

Na osnovu tablica na vozilu utvrđeno je da pripada Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) te očekujemo odgovore ko su ti muškarci i zašto su nenajavljeno snimali deponiju te povrijedili radnika koji je zadržan u bolnici. Momak koji radi na vagi je pitao ko su i pokazali su mu neku značku sa amblemom BiH. Izvadili su dron i počeli su da snimaju, navodno da proprate neko vozilo”, naveo je Vračević ističući da su dvojica nepoznatih muškaraca autom ušli u krug.

Prema njegovim riječima, radnik im je rekao da ne mogu tako da dođu i insistirao da napuste krug.

Bili su prilično bahati. Jedan od njih je bio u šorcu. Kada je drugi radnik prišao, oni su galamili i govorili kako će biti uhapšeni. Jedan od njih, radnika je udario otvorenom šakom u glavu”, rekao je Vračević.

Dodao je da su nakon tog pozvali policiju u Osmacima i prijavili da je radnik napadnut.

Policija je obavila uviđaj i kako je rekao, nadležno Tužilaštvo je naložilo dalju istragu.

Kako je naveo, radnik je u šoku i nije shvatio ko su muškarci, ali u jednom momentu su mu pomenuli kako navodno treba da proprate neko vozilo.

Drugi muškarac je podigao dron i snimao. Mi ne znamo šta je snimao. Policija je izuzela snimke sa naših kamera i po tablicama je utvrđeno da se radi o vozilu SIPA-e. Sad se očekuje odgovor od SIPA-e ko je bio i koji je to zadatak bio”, rekao je Vračević.

Kako ističe, radnik je i danas u bolnici, zadržan je na ispitivanju jer se loše osjećao i povraćao je te su ga ostavili na neurološkom posmatranju.