UNA TV, šest firmi i još dvije osobe na crnoj listi SAD-a zbog porodice Dodik

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) stavio je na crnu listu sedam firmi iz Bosne i Hercegovine i još dvije osobe koje, kako navode, obezbjeđuju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu.

Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da akumulira lično bogatstvo preko kompanija povezanih sa njim i Igorom Dodikom. Na primjer, 2024. godine Igor i Milorad Dodik su vršili kontrolu nad visokim zvaničnicima vlade Bosne i Hercegovine (BiH) kako bi manipulirali nacrtom državnog budžeta BiH kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti Prointer ITSS d.o.o. Banjalučka Clan Infinity International Group—entitet u mreži—izvan konkurentskog procesa.

“Sjedinjene Države osuđuju Dodikove kontinuirane napore da naruši institucije koje su osigurale mir i stabilnost za Bosnu i Hercegovinu i regiju. Nastavićemo da razotkrivamo prevare koje Dodiku i njegovoj porodici omogućavaju da eksploatišu sopstveni narod za ličnu korist”, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

U obrazloženju se navodi: “Dodik ne samo da pljačka građane BiH svojim koruptivnim ponašanjem, već i ugrožava njihovu sigurnost i sigurnost kroz svoje ponovljene prijetnje da će nastaviti s otcjepljenjem RS od BiH. Dodikova nedavna objava zvanične odluke da predloži “razdvajanje” RS od BiH nastavak je očigledno antidejtonskih aktivnosti i ugrožava mir i stabilnost regiona. Svojom korupcijskom i secesionističkom retorikom Dodik nastavlja da podriva institucije BiH i obogaćuje svoju porodicu na račun naroda, dodatno rizikujući budućnost BiH u evroatlantskim institucijama.”

Podsjećaju da se Milorad Dodik stavili ponovo na crnu listu SAD od 5. janaura 2022. godine jere se tereti da je odgovoran za ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili djelo koje je ometalo ili prijetilo implementaciji, kao i za koruptivne aktivnosti, ali da se na listi nalazi od 2017. godine.

Podsjećaju da su prošle godine na ovu listu stavili i njegovu djecu Igora i Goricu Dodik.

Firme povezane s porodicom Dodik na crnoj listi SAD Na listi su:

INFINITY INTERNATIONAL GROUP D.O.O. BANJA LUKA
INFINITY MEDIA D.O.O.
K-2 AUDIO SERVICES BANJA LUKA D.O.O.
KALDERA COMPANY EL PGP D.O.O.
PROINTER ITSS D.O.O. BANJA LUKA
CLAN INFINITY INTERNATIONAL GROUP
SIRIUS 2010 D.O.O. BANJA LUKA
UNA WORLD NETWORK D.O.O.

Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da ugovore Vlade RS usmjeri na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadgledaju. Dok Igor kontrolira mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu vezu s kompanijama oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore”, navode iiz OFAC-a.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih bh. kompanija: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), i Una World Network d.o.o. (Una).

Dodatno, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je kompanija za informacione tehnologije (IT) koja posluje u okviru mreže porodice Dodik. Uz Prointera i Kalderu, Sirius je poznat u BiH po tome što je dobio unosne vladine ugovore.

Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge organizacijama širom vlada RS i BiH, dok Kaldera prvenstveno posluje u sektoru inženjeringa.

Obrazloženje

Čičić se stavljaju na listu jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora, osobe čija su imovina i interesi u imovini blokirani. Iz istog razloga stavljene su kompanije Prointer, Kaldera i Sirius.

Đurić se stavlja na listu zato što je materijalno pomogao, sponzorirao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku, ili robe ili usluge Igoru ili za njegovu podršku.

Infinity se označava u skladu sa E.O. 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Đurića, osobe čija su imovina i interesi u imovini blokirani na osnovu E.O. 14033.

Infinity Media se određuje u skladu sa E.O. 14033 zbog toga što je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Infinityja, osobe čija su imovina i interesi u imovini blokirani u skladu sa E.O. 14033.

K-2 i Una određuju se prema E.O. 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Infinity Media, osobe čija su imovina i interesi u imovini blokirani u skladu sa E.O. 14033.

Uloga Igora Dodika

Za mnoge od ovih subjekata, Igor je često uključen u poslovne operacije iza kulisa. Na primjer, u aprilu 2024. Siriusov tadašnji direktor je dao ostavku i Igor je bio uključen u zapošljavanje zamjene. Igor je na kraju bio odgovoran za osiguranje da svaka kompanija — uključujući Prointer, Sirius i Kaldera — izvrši plaćanja kako bi ispunila svoje finansijske obaveze.

Osim toga, Igor je odobrio plan za izmirenje duga Kaldere kod lokalne banke i nakon toga je kredit između Prointera i Kaldere odmah izvršen. Igor je također bio uključen u organizaciju sastanka na kojem se razgovaralo o novim ugovorima sa svojim saradnicima i generalnim direktorom Prointera.

S tim u vezi, ova Dodikova mreža često restrukturira korporativno vlasništvo kako bi sakrila umiješanost porodice u kompanije i izbjegla sankcije. Na primjer, Prointer je preuzeo vlasništvo nad Alternativnom Televizijom d.o.o. (ATV) 2021., ali je brzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC odredio ATV 5. januara 2022. u skladu sa E.O. 14033 jer su bili u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika”, navode iz OFAC-a.

Na crnoj listi i Čičić i Đurić

U današnjoj objavi, crnoj listi su pridruženi Milenko Čičić te Đorđe Đurić za koje piše da su povezani sa Igorom Dodikom.

Iako Đorđe Đurić i Milenko Čičić zauzimaju vlasničke i upravljačke pozicije u ‘Mreži’, Igor na kraju upravlja finansijskim odlukama za mrežne kompanije, uključujući Prointer i Kalderu, a za poslovne odluke je potrebno Igorovo odobrenje. Đurić, kao krajnji vlasnik Infinityja i njegovih podružnica, blizak je Igorov saradnik koji mu često pomaže u finansijskim aktivnostima.

Na primjer, Đurić i Igor su namjerno preduzeli korake da prikriju svoju umiješanost u ofšor bankovni račun i entitet nad kojim su dijelili kontrolu, što je vjerovatno omogućilo Igoru da prebaci milione eura u inostranstvo.

Čičić je generalni direktor Kaldere. U toj ulozi, Čičić i generalni direktor Prointera izvještavali su Igora o poslovanju Kaldere i Prointera. Osim toga, jednom prilikom, Čičić je zastupao Igora na sastanku sa nekim od Igorovih poslovnih partnera i obavio niz finansijskih transakcija u Igorovo ime tim istim poslovnim partnerima.

Važno je napomenuti da je danas imenovani “Milenko Čičić” druga osoba od “Milenka Čičića” koji je bio jedini vlasnik Kaldere do njene prodaje Prointeru krajem decembra 2019. godine”, navode iz OFAC-a.