Meterolozi objavili izglede vremena do 16. jula, slijedi kratki predah od visokih temperatura

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovoj prognozi, nakon stabilnog, sunčanog i iznadprosječno toplog vikenda, u noći sa ponedjeljka na utorak Bosnu i Hercegovinu zahvatit će naoblačenje i kiša, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom.

Uz padavine doći će do osvježenja u vidu osjetnijeg pada dnevne temperature zraka. Od srijede, izgledna je postepena stabilizacija vremenskih prilika, praćena vedrim nebom i porastom temperature.

Slabe padavine, nisu isključene u popodnevnim satima u centralnim područjima zemlje do kraja radne sedmice. U dane vikenda preovladavaće pretežno sunčano i stabilno vrijeme.

Minimalne temperature zraka u utorak varirat će između 14 °C i 18 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 22 °C. Najviše dnevne temperature uglavnom između 18 °C i 23 °C, lokalno do 25 °C.

Od srijede jutarne temperature od 11 °C do 15 °C na jugu do 17 °C. Maksimalne temperature od 24 °C do 29 °C u Bosni, na jugu zemlje do 32 °C.

U drugoj sedmici jula očekuje se pretežno sunčano vrijeme. Prema trenutnim prognoznim modelima jedino je u ponedjeljak (8. jula) moguće da padne malo kiše na širem području naše zemlje.

Uz pojačan indeks UV zračenja, temperature zraka neće biti previše visoke.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 14 °C i 20 °C, u Hercegovini i Posavini do 22 °C. Najviša dnevna temperatura od 28 °C do 34 °C, jugu i sjeveru zemlje do 36 °C.