Higijeničarka Hitne pomoći od pacijenta u besvjesnom stanju ukrala više od 7.000 KM, osuđena na uvjetnu kaznu

Općinski sud u Bosanskoj Krupi donio je nepravosnažnu presudu kojom je Elviri Čolić (33) iz Bosanske Krupe izrekao uvjetnu osudu u trajanju od šest mjeseci s rokom provjeravanja od jedne godine.

Osuđena je jer je iskorištavanjem bespomoćnosti i naročito teškog stanja ukrala novac drugoj osobi i time počinila krivično djelo teške krađe.

Nakon provedene istrage, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je podiglo optužnicu i optužilo Elviru Čolić da je dana 28.11.2023. godine, u Bosanskoj Krupi, nakon što je u Hitnu službu ZU „Dom zdravlja“ Bosanska Krupa doveženo lice povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi, te nakon što mu je pružena prva pomoć, kao radnica na održavanju higijene u ovoj ustanovi, po nalogu medicinske sestre pokupila garderobu oštećenog, pa iako svjesna bespomoćnosti i teškog stanja oštećenog koji je povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, iz džepova hlača i novčanika oštećenog uzela i za sebe prisvojila ukupno 7.173,00 KM i 5,00 eura.

Cijeneći sve okolnosti slučaja, kao i činjenicu da je optužena nadoknadila štetu oštećenom, sud je smatrao da se svrha kažnjavanja u vidu generalne i specijalne prevencije može postići izrečenom sankcijom, odnosno uvjetnom osudom”, naveli su iz Tužilaštva USK.

Riječ je o prvostepenoj presudi za krađu na kojoj ima pravo žalbe.