Vreline se nastavljaju, za Sarajevo upaljen narandžasti meteoalarm

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 15; Sokolac 18; Drvar, Široki Brijeg 20; Srebrenica 21; Bihać, Bugojno 22; Doboj, Livno, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla, Zvornik 23; Prijedor, Trebinje 24; Banja Luka, Bijeljina, Neum, Zenica 25; Gradačac 26; Mostar 27 °C.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući u zapadnim i južnim područjima, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 30 do 36, na jugu do 39 °C.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura oko 35 °C.

Za sarajevsku regiju na snazi je narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura vazduha.

Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom.

Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe.

Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa“, glasi upozorenje.

Vreli dani se nastavljaju

U srijedu sunčano i vruće. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u višim područjima zapadne i sjeverozapadne Bosne.

Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostalim područjima istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na do 26, a dnevna od 32 do 28, na jugu do 40 °C.

U četvrtak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i zapadnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 °C.

U petak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje na sjeveroistoku Bosne.

Vjetar slab, u većem dijelu zemlje, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 33 do 38, na jugu do 41 °C.

U subotu sunčano i vruće. Vjetar slab, veći dio dana, jugozapadni.

Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 41 °C.