Video/ Olujno nevrijeme se približava Bosni i Hercegovini, u Sloveniji grad razbijao stakla na automobilima

Crveni meteoalarmi su danas na snazi za zagrebačku i osječku regiju zbog očekivanog grmljavinskog nevremena koje se kreće prema Bosni i Hercegovini.

Dodatno, narančasti meteoalarm je upaljen za riječku i dubrovačku regiju, dok se veliko nevrijeme očekuje već do 15 sati.

Olujne ćelije zahvatile su Sloveniju i u poslijepodnevnim satima premjestile su se na sjeverozapad zemlje, a trenutno se kreću prema sjeveroistoku. Ispred njih se stvaraju nove oluje.

Sloveniju su zahvatile grmljavinske oluje, koje su pogodile i sjeverozapadne predjele Hrvatske s tendencijom premještanja ka Mađarskoj.

Meteorolozi najavljuju kako će drugi talas oluja biti izraženiji i očekuje se kasnije poslijepodne i uvečer.

Širom Slovenije i Hrvatske očekuju se veoma jaki pljuskovi i grmljavinske nepogode sa gradom i obilnim padavinama. Krajem dana i tokom večeri, najavljuju meteorolozi, oluje će pogoditi i Bosnu i Hercegovinu.

Na pojedinim lokacijama grmljavinske nepogode donijele bi i više od 50 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od urbanih poplava i bujica.

U osječkoj regiji prognozira se lokalno grmljavinsko nevrijeme s prolazno olujnim vjetrom i tučom od 19 sati, uz minimalne temperature iznad 20 stepeni.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorava na rasprostranjene i snažne oluje, s mogućom opasnošću od munja, tuče, bujica i olujnog vjetra.

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save danas, 1. jula, stiglo je obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period od 2. do 3. jula ove godine (utorak i srijeda).

Upozoravaju da je prognoziran porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Bosne, Sane, Drine i Tinje.