Huawei demantuje navode američkog ambasadora Nelsona

Iz kompanije Huawei oglasili su se povodom izjave američkog ambasadora Erica Nelsona koji je preporučio da BiH ne bi trebala uzimati opremu od kineskih kompanija.

“Treba osigurati da se ne koristi oprema Huaweija ili ZTE-a, kao i drugih nepouzdanih proizvođača, uskraćuje ih da onemoguće, negiraju ili naruše telekomunikacijske usluge za sve građane, kompanije, vlade i važnu infrastrukturu. Također sam razgovarao o interesu američkih kompanija da ulažu u Bosnu i Hercegovinu i dovedu američku tehnologiju i znanje u BiH”, napisao je Nelson.

Huawei Technologies kategorički se protivi navodima američkog ambasadora.

“Huawei nikada nije bio glavni dobavljač za američke mreže, tako da nema potrebe da SAD krivi Huawei za svoje probleme vezane za sajber sigurnost. Američki ambasador nije predstavio ni dokaze, ni zrelo tehničko rešenje, niti finansijsku nadoknadu za svoj prijedlog. Takvo ponašanje nije vezano za sigurnost mreže bilo koje zemlje, već za ambiciju koja se odnosi na ekonomsku i geostratešku prednost Amerike”, saopćeno je iz Huaweija.

“Huawei u potpunosti razumije važnost sajber bezbijednosti, ali upravljanje sajber sigurnošću treba da se fokusira na rješavanje problema, a ne na isključivanje određenih dobavljača”, dodali su.

Iz Huaweija tvrde da nikada nije došlo do zlonamjernog sajber bezbjednosnog incidenta zbog upotrebe Huawei opreme.

“S ponosom možemo reći da Huawei i dalje prolazi strože testove za sajber sigurnost od bilo kog drugog dobavljača telekomunikacione opreme širom svijeta, te ga stoga široko prihvataju zemlje u Evropi i ostalim dijelovima svijeta. Uvijek smo otvoreni za diskusiju o sajber sigurnosti sa svim donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini”, zaključili su.