Foto/ U Starom Gradu uručeni pehari osvajačima sportskih liga za prošlu sezonu

Iako je nažalost pandemija koronavirusa na proljeće zaustavila sva sportska ligaška takmičenja starogradskih osnovaca, predstavnici organizatora Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad uručili su pehare najuspješnijim ekipama i pojedincima.

Općina Stari Grad, na čelu sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, davne 2014. godine pokrenula je Fudbalsku ligu osnovaca Starog Grada, u godinama koje su slijedile, formirana su ligaška takmičenja osnovaca u odbojci, šahu, stonom tenisu i košarci.

Na taj način je Općina Stari Grad postala jedinstven slučaj u cijeloj zemlji koja je sistemski uključila veliki broj svojih najmlađih sugrađana u bavljenje sportom.

Lige su prije svega vaspitnog karaktera, gdje se najviše cijeni uzorno ponašanje, poštivanje sportskih protivnika, nastavnika, trenera, sudija i organizatora. Iako su sve lige počele na vrijeme u jesen 2019. godine, proljetni dio takmičenja u martu ove godine zbog dobro poznatih razloga obustavljen je u potpunosti. Ipak odlučeno je da se proglase i nagrade pobjednici, a oni su sljedeći:

OŠ „Vrhbosna“ (šampion Fudbalske lige osnovaca – dječaci za sezonu 2019/2020), najbolji strijelac lige je bio igrač ove škole Alden Šetkić, koji je dobio i posebnu zahvalnicu.

OŠ „Hamdija Kreševljaković“ (šampion Odbojkaške lige osnovaca – djevojčice za sezonu 2019/2020)

OŠ „Vrhbosna“ (šampion Šahovske lige osnovaca – dječaci&djevojčice za sezonu 2019/2020)

OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ (šampion Stonoteniske lige osnovaca – dječaci&djevojčice za sezonu 2019/2020)

Vrlo teška epidemiološka situacija u našem gradu i zemlji koja vlada cijelu jesen, obustavila je normalan nastavni proces, a samim tim i planiranu sportsku ligašku sezonu osnovaca Starog Grada 2020/2021.

Iz nadležne općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport se ipak nadaju da će na proljeće epidemiološke prilike dozvoliti barem organizaciju manjeg turnira u svim ligaškim sportovima, kako bi starogradskim osnovcima opet priuštili nezaboravne momente sportskog natjecanja.