Moringa: 5 razloga za konzumiranje lista ove biljke kako bi se spriječile hronične bolesti

Moringa oleifera ili drvo bataka je biljka puna antioksidansa i bioaktivnih biljnih jedinjenja.

Foto: Screenshot
Moringa

Ova biljka ima mnoga ljekovita svojstva, uz anti-gljivična, antivirusna, antidepresivna i protuupalna svojstva. Mnogo je razloga zbog kojih biste ovaj plan trebali uključiti u svoju svakodnevnu prehranu. Neki od njih su spomenuti u nastavku.

Hranjivo

Moringa je izvorna biljka u Indiji. Ovo je vrlo hranljivo sastojak koji sadrži proteine, vitamin B6, vitamin C, gvožđe, riboflavin, vitamin A, magnezijum itd. Dakle, kada imate moringu, opskrbljeni ste svim tim hranjivim sastojcima.

Bogat oksidansima

Antioksidanti vas čuvaju od oštećenja slobodnih radikala. Moringa je puna antioksidansa koji smanjuju rizik od bilo kojih hroničnih bolesti smanjujući oštećenje slobodnih radikala.

Nivo šećera u krvi

Moringa održava nivo šećera u krvi na zdravoj granici smanjujući šanse za dijabetes. Zbog toga je moringa izuzetno korisna za dijabetičare u regulaciji nivoa šećera u krvi. Međutim, ovaj se faktor uglavnom temelji na studijama na životinjama. Za ovaj pokazivač potrebno je više istraživanja na ljudima.

Smanjuje upalu

Upala je prirodni odgovor tijela koji je zaštitni mehanizam. Ali može biti štetno ako se dogodi duže vrijeme. Dakle, moringa efikasno regulira visoku razinu šećera u krvi.

Bolesti srca

Visok nivo holesterola povezan je sa bolestima srca. Redovna konzumacija moringe može regulirati nivo holesterola i na taj način smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kako dobiti moringu?

Moringa u prahu je dostupan na tržištu. Možete je popiti s vodom nakon ručka ili večere. Možete je staviti u čaj ili u smoothiej. Moringa se takođe može dodati u sirovu hranu ili salatu za konzumaciju, piše Pinkvilla.