Frieze New York prvi je sajam umjetnosti koji se vratio u grad

Od kraja marta prošle godine, ograničenja zbog trajne pandemije koronavirusa natjerala su otkazivanje svakog njujorškog sajma umjetnosti.

Sada se oprezno vraćaju – Frieze New York (od 5. do 9. maja), prvi lični sajam u jednom mjestu koji se održava u gradu od Armory Showa 2020. Sajam je napustio svoje planove da bude domaćin događaj na Randallovom ostrvu – posao do kojeg može doći bilo odakle – umjesto toga preseliti se u The Shed, neprofitnu kulturnu instituciju na Manhattan’s Hudson Yards. Rebecca Ann Siegel, direktorica Friza za Ameriku i sadržaj, rekla je: “Šupa je dizajnirana za fleksibilnost, kako u svojoj arhitekturi, tako i u svom programiranju, što ju je učinilo najboljim partnerom za ovu godinu“.

Sajam će imati nešto više od 60 izlagača (uglavnom sa sjedištem u SAD-u), smanjenih s uobičajenih 190. Mjere predostrožnosti su stroge: svi posjetitelji trebaju pokazati dokaz nedavnog negativnog Covid-19 testa ili potpune vakcinacije, kao i usklađenost tim će biti na terenu sve vrijeme trajanja događaja. I to neće biti jeftino za posjetiti – ulaznice (koje su sve rasprodane) kretale su se od 265 dolara za ulaznice za prve ptice za rane ptice do 80 do 90 dolara za opći ulaz.

Vratit će se redovni specijalni odjeljak Friza, Frame, koji će predstaviti samostalne prezentacije umjetnika u usponu s galerijama mlađim od 10 godina.

Nevjerovatno je, ravnopravni ste s već etabliranim galerijama, a niste ušuškani“, rekao je Sam Gordon, suosnivač galerije Gordon Robichaux, koja je sudjelovala u Frameu 2019. godine, a ove godine će predstaviti rad Umetnik iz New Yorka Otis Houston mlađi.

Sean Kelly, osnivač galerije Sean Kelly, očekuje napornu sedmicu. “Postoji tako nagomilana želja da osobno vidim posao. Moja najveća briga je hoće li svi moći ući“, rekla je Kelly.

Friz je prešao strukturu da upravlja ovim sajmom i da ljude sigurno uvlači i izlazi“. Kelly pozdravlja sajam zbog preseljenja s Randallovog ostrva s kojim, kako je rekao, “niko nije bio zadovoljan”. Dodao je: “Preselili su se u uzbudljivo područje, u uzbudljivu zgradu”, piše CNN.