Digitalizacija: Deutsche Bank predviđa prestanak korištenja plastičnih kartica

Porast digitalnih plaćanja dovest će do izumiranja plastičnih kartica, pokazuje istraživanje koje je provela Deutsche Bank o budućnosti plaćanja.

Istraživanje zauzima suprotan stav od popularne pretpostavke da su dani novčanica i kovanica odbrojani i umjesto toga predviđa da će novac biti u upotrebi decenijama zbog dubokog ukorijenjenog povjerenja u njegovu vrijednost u neizvjesnim vremenima.

“Kada ljudi raspravljaju o budućnosti plaćanja, imaju tendenciju da predviđaju kraj gotovine. Naše mišljenje je drugačije. Ne samo što mislimo da će gotovina još dugo postojati, mi vidimo da prelaz na digitalna plaćanja ima takav potencijal da učini ništa manje od ponovnog uspostavljanja uravnotežene globalne ekonomske moći“, navedeno je u studiji.

Deutsche Bank predviđa da će u narednoj deceniji digitalna plaćanja rasti, što će dovesti do izumiranja plastične kartice, jer će mobilna plaćanja obuhvatiti dvije petine kupovine u trgovini u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što je četvorostruko više u odnosu na trenutni nivo.

Sličan rast očekuje se i u ostalim razvijenim zemljama, međutim, različite će zemlje osetiti različite nivoe smanjenja gotovine i plastičnih kartica.

Deutsche Bank je izričit u pogledu potencijala privatnih digitalnih valuta, napominjući da će rast korisnika blockchain novčanika nastaviti da odražava broj korisnika interneta, a do kraja decenije biće ih 200 miliona, trostruko više nego danas.

“To će podstaći vlade, banke, korporacije i pružaoce plaćanja koji imaju koristi od digitalizacije plaćanja“, navedeno je u istraživanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)