Mirko Kamenjašević: Atletičar, prvak BiH u šprintu, amaterski košarkaš i rukometaš i komentatorska legenda

Nakon što smo sinoć objavili fotagriju Mirka Kamenjaševića i tonca Kiće Močevića sa prenosa jedne od utakmica, uz opis koji vas je sve nasmijao, donosimo vam i priču o Mirku.

Mirko je bio sportski novinar, rođen u Tuzli 1921. godine, a preminuo u izbjeglištvu u Barceloni 2003. godine.

Bio je sportista, atletičar, i to prvak BiH u šprintu, a aktivno se bavio košarkom i rukometom. Četrdeset godina je radio kao sportski komentator Radio Sarajeva. Bio je prava sarajevska raja.

Svi su ga voljeli zbog njegove jednostavnosti i velikog smisla za zdrav humor. Doduše, taj humor je doveo do toga da više puta bude suspendovan zbog “provala“ prilikom prenosa fudbalskih utakmica.

Da se podsjetimo na neke od njegovih spikerskih “bisera“.

“I to će biti pogodak, ma k*rac, opet stativa!” (6 mjeseci suspenzije)

“Pejaković vraća Mušiću, Mušić nazad Pejakoviću, to je udarac i gooooooooool… A zajeba san vas nije gol, prošlo je pokraj stative… Al’ brat, bratu malo je falilo.” (6 mjeseci suspenzije)

“Slobodan udarac s 35 metara, izvest će Bukal…topovski udarac, i to je gol, ne, nije, prečka je. Ma sjedi mali picka ti materina ništa ne vidim!” (opet 6 mjeseci suspenzije)

“Mušević je u izglednoj prilici i ništaaaaa….ali opet Mušević dolazi do lopte, udarac i opet ništaaaa, i opet Mušević glavom iiii preko gola. Opet je promašio j*bo mu ja mater smotanu!” (2 godine suspenzije)

Pozdrav, dragi slušatelji! U Mostaru je danas nedjelja!

“Na stadionu se okupilo 30 tisuća dinara.”

Loptu je uzeo Ivica Osim. Štraus s Grbavice sad dribla jednog, drugog, trećeg igrača. I dragi slušatelji dok protivnici Osimu ne uzmu loptu ostavljamo vas da slušate bečke valcere iz našeg studija.

Vahidin Musemić u izglednoj šansi i ništaaa… ali opet Musemić dolazi do lopte, udarac i golman brani, lopta se odbija do Musemića koji upućuje snažan udarac lijevom nogom… prečkaaaaa, prečkaaaa… ali, ali… Musemić ovaj put glavom i opet je promašio… je*o mu ja mater smotanu!!!

Sunce zapada zapadno od Bijelog brijega, kiša pada horizontalno, a sudija je produžio utakmicu za 2-3 metra!

Na jednoj utakmici na Koševu Asim Ferhatović – Hase je izvodio takve bravure driblajući protivničku odbranu da je Kamenjašević u trenutcima oduševljenja rekao: “Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, poslušajte muziku iz našeg studija”!

Jednom je isto tako na utakmici Crvenka – Željezničar iz “najslađeg vojvođanskog sela”, prateći slobodan udarac Josipa Bukala, u mikrofon rekao: “Dug zalet Bukala, oštar udarac i lopta je, dragi slušaoci, prohujala preko gola i preko mađarske granice!”

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)