Prva džamijska kapija na koju je islam ušao u BiH

Osmanlije su u Ustikolini, nakon prelaska rijeke Drine i prvog ulaska na teritoriju današnje BiH, 1448/49. godine sagradili prvu džamiju na našem prostoru. Njen osnivač je Turhan Emin-beg, po kojem džamija i nosi naziv. On je bio posebni izaslanik tadašnjeg sultana Murata Drugog.

Turhan- Eminbegova džamija u Ustikolini smatra se po tradiciji jednom od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini.

Iznad nje postojao je limeni tarih koji je potvrđivao da je osnivač ove džamije bio Turhan Emin-beg. Međutim, taj tarih je replika. Kameni tarih je nekad ranije propao. Limeni je propao u Drugom svjetskom ratu. Prvobitna džamija nije bila u gabaritima u kakvim je dočekala 1991. godinu, a bila je nešto manjih dimenzija. Poslije 1463. ona će dobiti dimenzije i formu koje će trajati negdje do 1700. godine. Te godine je obližnji potok od velikih kiša toliko nabujao i potkopao zidove džamije da je trebalo izvršiti temeljitu rekonstrukciju džamije.

Džamija je rekontruisana u periodu od 1953. – 1955 .godine, a u upotrebu je stavljena 1956. godine. Tokom ratnih dešavanja 1992. – 1995. godine džamija je uništena do temelja. Na njenim temeljima izgrađen je novi objekat džamije. Nisu sačuvani ostaci građevinskog materijala stare džamije, ali je sačuvan veći broj nišana iz starijeg perioda, jedan kameni ulomak sa tekstom na arapskom jeziku i sarkofag sličan onima na Presjeci.

Pored džamije nalazi se i turbe Kadri Alaj-bega Čengića, sina Ali-paše Čengića.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)