Od muzičara do uništavanja javnog preduzeća: Sjećate li se sastava Sarr E Roma

Davna su vremena kada smo prvi put mogli čuti pjesmu “Lejla” sarajevskog benda Sarr E Roma, ali se stalno susretali s njom na TV-u. Bilo je to ono vrijeme kada smo između kvizova, emisija, inserata mogli čuti poneku pjesmu.

Te pjesme su upravo obilježile našu mladost i djetinjstva, samo se prisjetite Nine Pršeša, Edvina Poa i ostalih.

Tako je nešto bilo i sa sastavom Sarr E Roma i ovom pjesmom. Imali su veliki napredak tih godina, ali je onda nekako sve stalo. Nema više muzike, stvaralaca, umjetnosti, većinom neke pjesme čije riječi ne razumijemo ili smo dovoljno fino odgojeni da ne bi usudili ni da ih ponovimo za autorima. Nema više ni kvizova na TV-u, samo rijaliti i serije iz jeftine produkcije.

Grupa Sarr e Roma osnovana je 1996. godine u Sarajevu, a sve je počelo u kultnom restoranu Lovac na Mejtašu. Imali su dobar zamaha, ali kako je prava muzika umirala u našem okruženju, tako je i i ovaj bend padao u zaborav.

Političke vode i razvaljivanje preduzeća

A onda je Amir Karahasanović, lider i frontmen ovog sastava pokušao da pliva u političkim vodama, i to sa Lijanovićem u Narodnoj stranci “Radom za Boljitak” (NSRzB). Već je poznato kako su članovi ove stranke završavali svoje karijere i gdje je ta stranka sada.

Karahasanović je 2013. godine imenovan za direktora Kantonalnog javnog preduzeća “Poljoprivredno dobro Butmir” kada je uslijedio kolaps u tom preduzeću. Naime, radnici su bojkotovali imenovanje Karahasanovića na ovu poziciju nazivajući ga “nelegalno izabranim direktorom”. Karahasanović je jednog jutra otišao u preduzeće i prisilno ušao u njega, te pajserom razvalio katanac i lanac na vratima.

Međutim, i nakon toga se nastavila havarija u njegovom poslovanju. Preduzeću su nekoliko puta bili blokirani računi. Tačnije od pripadanja ovog preduzeća stranci NSRzB nekada profitabilno preduzeće je doživjelo krah i sunovrat.

Prema pisanju medija tada, Karahasanović je sebi isplaćivao akontacije od po nekoliko hiljada KM, plaćao putovanja i privatne kupovine. Pisalo se i da zajedno s članovima Nadzornog odbora novcem preduzeća upravlja iz hotela “Holiday”. Tu su se, navodno, održavali svi sastanci, vjerovatno, sve na račun preduzeća.

Talenat prenio na kćerku

Da jabuka ne pada daleko od stabla pokazuje i primjer Karahasanovića. Amirova kćerka sada je uspješna muzičarka, recimo da je uspješna, ali se njena muzika totalno razliku od očeve. Nije to umjetnost, nisu to ljubavne pjesme. Možda i jesu ljubavne, zavisi šta smatrate da je ljubav… Protumačite sami…