Za obrazovanje Općina Centar u 2020. godini izdvojila preko pet miliona KM

Općina Centar Sarajevo u 2020. godini izdvojila je preko pet miliona konvertibilnih maraka iz svog budžeta za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšavanje uvjeta boravka i rada u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, zatim za stipendiranje učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima.

U okviru tih sredstava, izdvojeno je 402.000 maraka za dodjelu općinskih stipendija „Prof. dr. Husein Kulenović“ srednjoškolcima i studentima. Izdvojeno je i 100.000 KM za besplatan prevoz učenika osnovnih škola koji stanuju na većoj udaljenosti od škole, a gdje nemaju uspostavljene odgovarajuće saobraćajne linije javnog gradskog prevoza ili se javni gradski saobraćaj ne odvija redovno i 32.000 KM za prevoz učenika sa poteškoćama u razvoju i njihovih pratilaca.

U budžetu Općine Centar za 2020. godinu obezbijeđeno je 80.000 maraka za nabavku đačkih užina za učenike osnovnih škola čije su porodice slabijeg imovinskog stanja. Kao i prethodnih godina, osim za učenike iz 11 osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine, besplatne đačke užine će biti obezbijeđene i za djecu iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“.

Za poboljšanje uslova rada i opremljenosti predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te visokoškolskih ustanova izdvojeno je 105.000 KM. Za projekat energetske efikasnosti za utopljavanje škola i vrtića na teritoriji Općine Centar izdvojeno je 50.000 KM.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)