Dio eksponata iz baze gdje je dogovoren mirovni sporazum bit će prebačeni u Sarajevo

Delegacije Grada Sarajeva i Daytona na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom i gradonačelnicom Nan Whaley razgovarale su danas u Sjedinjenim Američkim Državama o saradnji dva pobratimska grada.

Ove godine puni se 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je dogovoren i parafiran u vojnoj bazi Wright-Patterson u ovom američkom gradu u državi Ohio. Tokom sastanka bilo je govora i o obilježavanju te godišnjice te zajedničkim aktivnostima.

Dogovoreno je da dio eksponata iz vojne baze gdje su održani dejtonski pregovori bude prenesen u Sarajevo kako bi bili dio muzejske postavke.

Naši gradovi su sudbinski povezani događajem koji je uveliko odredio ovu generaciju. Za naše domaćine to je značajan historijski momenat koji se dogodio u njihovom gradu, dok je za nas u Bosni i Hercegovini i Sarajevu mir, nepravedni mir koji je ovdje potpisan, osnov za bolju budućnost i napredak kojem težimo“, kazao je gradonačelnik Skaka.

Također, razgovarano je i o primjeni Memorandum o razumijevanju, kojim su uspostavljeni pobratimski odnosi između Sarajeva i Daytona.

Potpisnici su bili tadašnji gradonačelnici Sarajeva i Daytona, Rasim Gačanović i Michael Turner.

Memorandum je potpisan u duhu mira i dobre volje koja je pokrenuta Daytonskim mirovnim sporazumom. Ovaj sporazum predstavlja partnerstvo između Sarajeva i Daytona kako bi se unaprijedili znanje i prosperitet građana ova dva grada.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju je formalno priznanje da stanovnici Sarajeva i Daytona dijele posebnu vezu koja savladava kulturne razlike, jezične barijere i razdaljinu, saopćila je Gradska uprava.

Grad Sarajevo i Dayton njeguju čvrste bratske odnose još od 1999. godine.