Knjiga napisana prije 160 godina u BiH kontroverzna: Danas se obilježava Darvinov dan

Darvinov dan proslavlja se danas širom svijeta povodom godišnjice rođenja jednog od najuticajnih naučnika, poznatog kao utemeljivača Teorije evolucije.

Proslave Darwinovog rada organizovane su još od njegove smrti 19. aprila 1882. godine. Slavlja su se odvijala u Down House, kući, u predgrađu Londona u kojoj su on i njegovi članovi porodice živjeli.

U Kembridžu se 1909. godine skupilo 265 naučnika iz 167 zemalja kako bi odali počast doprinosu ovog naučnika, što je do tada predstavljalo najmasovnije okupljanje radi ukazivanja časti ovom prirodnjaku. Zanimljiva novina jeste CD rastafarijanske muzike sa citatima iz Darwinove knjige.

U engleskom gradu Šuzbej, u kojem je Darvin rođen, od 2003. godine obilježava se Darwinov festival i on traje tokom cijelog februara.

Zato što smatramo da jedna ovako bitna historijska ličnost ne zaslužuje samo šturi tekst, donosimo vam šest manje poznatih stvari o slavnom britanskom biologu.

Studirao je teologiju jer mu je medicina bila dosadna

Charles Darwin je rođen 12. februara 1809. godine u porodici bogatog britanskog ljekara, pa je i sam pohađao najprestižniju medicinsku školu, koju je napustio jer su mu operacije bile uznemirujuće, a lekcije dosadne. Potom je studirao teologiju na Kembridžu, mada je kasnije postao čovek koji je uzdrmao crkvene dogme.

“Opstanak najprilagođenijih” nije Darvinova fraza

Izraz “opstanak najprilagođenijih”, kao način da se opiše prirodna selekcija, nije njegov, već ga je prvi upotrebio filozof Herbert Spencer, koji je bio inspirisan prvim izdanjima Darwinove knjige “O porijeklu vrsta”.

O Bogu i evoluciji

Mada je često predstavljen kao čovjek čija je teorija “ubila Boga”, Darwin je smatrao da vjera i Teorija evolucije ne isključuju jedna drugu. Iako je kao mlad bio ortodoksni anglikanac, sebe je kasnije određivao kao agnostika, a ne ateistu.

“Bolje žena nego pas”

Kada je odlučivao o braku, sastavio je listu razloga za i protiv. Ispod “Oženiti se” napisao je: “djeca”, “stalno društvo (i prijatelj u starosti), u svakom slučaju bolje nego pas”, “neko da se brine o kući”. U koloni “Ne ženiti se” naveo je: “sloboda da ideš gdje god želiš”, “razgovor pametnih ljudi u klubovima”, “manje novca za knjige”, “gubitak vremena”. Na kraju, vjenčao se sa svojom bliskom rođakom, sa kojom je imao desetero djece.

Planina za rođendan

Moreplovac Robert Fitzroy, koji je sa Darwinom oplovio svijet, imenovao je planinu u Andima po britanskom naučniku na njegov 25. rođendan. Po Darwinu ime nose i planine u Kaliforniji, Tasmaniji, Novom Zelandu, Africi.

Izvinjenje Crkve

Crkva Engleske duguje Darwinu izvinjenje zbog nerazumijevanja njegove Teorije evolucije i pogrešnih reakcija na nju, saopćio je 2008. godine velikodostojnik crkve koja se protivila njegovoj teoriji kada je 1859. godine objavio djelo “O porijeklu vrsta”.

Darvinovog dana prisjetio se i najcjenjeniji genetičar sa naših prostora, prof. dr Damir Marjanović, te kroz šalu spomenuo kako je njegova knjiga kontroverzna u Bosni i Hercegovini.