Društvo novinara BiH osudilo ometanje rada Patrije: Čeka se istraga FUP-a

Bh. novinska agencija Patria proteklih 24 sata nalazi se pod jakim i ciljanim hakerskim napadima.

Prema mišljenju stručnjaka radi se o planiranim napadima koji imaju za cilj onemogućiti plasman infomacija bh. novinske agencije Patria do medija u BiH i krajnjih korisnika.

Osuđujemo ometanje rada bilo kojeg medija. Ne želimo špekulirati o političkoj pozadini, ali pošto je slučaj prijavljen FUP-u, očekujemo da se zahtjev ozbiljno shvatu, a javnost blagovremeno obavijesti o rezultatima istrage“, kazali su iz Društva novinara BiH.

Obzirom da je bh. novinska agencija Patria (NAP) dinamičan i profesionalan, patriotski orijentirani medij, koji aktivno prati politička dešavanja u BiH te da smo već dobrano prepoznatljivi u svom utjecaju postoji osnov za razumnu sumnju da se i u ovom slučaju radi o politički motiviranom napadu“, kazali su iz Patrije.

Netom prije napada hakerskog napada mediji bliski političkim stranaka napisali su neistine o BH novinskoj agenciji Patria.

Pravni tim bh. novinske agencije Patria već je prijavio slučaj Federalnoj upravi policije odjelu za cyber kriminal.

S obzirom da je nedavno i N1 bio meta onih kojima je u interesu da se ne čuje glas istine zastrašuje me činjenica i nadam se da neće postati praksa ovakvog obračuna.

Demokratija ne može da funkcioniše bez novinarstva, tako tražimo i od Sigurnosno-obavještajne agencije da pronađe krivce u suprotnom ćemo ih smatrati saučesnikom ovakvih nedemokratskih principa. Ako ih na vrijeme ne zaustavimo postat će pravilo“, navedeno je u saopćenju Patrije.