Svjetski mediji pišu o bosanskoj čovječijoj ribici: Više od sedam godina nije se pomjerila s mjesta

Tempo modernog života široko se smatra ključnim razlogom zašto se mnogi od nas mogu povremeno osjećati prilično stresno.

Misteriozne vrste salamandera koji žive u pećinama jedva da se pokrenu, ali jedan je pojedinac posebno dostigao nove visine u ulozi neaktivnosti, piše LadBible.

Dugoročnom studijom hvatanja vodenih spiljskih sistema u Bosni i Hercegovini, objavljenom u časopisu Zoology, utvrđeno je da se jedna čovječija ribica uopšte nije kretala tokom 2.569 dana.

Dio studije glasi: “Promatrane jedinke su obično bile na otvorenom, pa čak i ako su neke jedinke bile jedna od druge, nisu pokazale nikakve druge znakove grupisanja. U tim se spiljama, bar kada je moguće ronjenje, dešavaju struje koje naizgled ne uzrokuju nikakav problem za P. anguinus i nedostatak predatora čini skrivanje besmislenim“.

S druge strane, obrasci pokreta otkriveni ovom studijom jačaju prethodna zapažanja da su ove životinje često povezane s određenim lokacijama koje dobro poznaju“.

Iznenađujuće niska pokretnost otkrivena ponovnim snimanjima dodaje još jedan aspekt ekstremnom načinu života vrste. Od 37 snimljenih jedinki u proširenom skupu, samo deset se kretalo duže od 10 metara i samo tri duže od 20 metara“.

Bez obzira da li ovaj način života zvuči kao raj ili čistilište, vjerovatno govori puno o vama, ali činjenica je da mi jednostavno ne možemo tako živjeti. Suprotno tome, olm je u povlaštenom položaju da bude vrlo otporan na gladovanje i nema predatora, dalje navodi LadBible.