Istraživanje: Čak 69% žena u Sarajevu bilo napadnuto u gradskom prevozu, 67% se ne osjeća sigurno

Rezultati istraživanja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, pokazalo je frapantne podatke poput onih da se čak 92,1 posto žena u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima osjeća nesigurno u gradskom prevozu.

U okviru istraživanja provedeno je brojanje žena i muškaraca na stajalištima i vozilima svih modova javnog gradskog prevoza u Kantonu Sarajevu (autobus, tramvaj, taksi, trolejbus) u različitim vremenskim periodima i na različitim lokacijama, kao i anketa u kojoj je učešće uzelo 268 žena svih starosnih skupina.

Žene se susreću s mnogim problemima u vozilima i na prostorima javnog gradskog prevoza u Kantonu Sarajevo kao što su džeparoše, različiti oblici uznemiravanja od strane drugih putnika ili od strane zaposlenika u preduzećima javnog gradskog prevoza, i sve je to dovelo do osjećaja nesigurnosti kod žena.

Ovo potvrđuje i anketa gdje je od 268 ispitanica 59,7% njih izjavilo da se ne osjeća sigurno na stajalištima JGP, u vozilima JGP 67,2%, a u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima čak 92,1% žena osjeća se nesigurno.

Na pitanje da li za sobom nose sredstva za samoodbranu, 30,1% žena je odgovorilo da nose.

Dnevna putovanja žena mnogo se razlikuju od onih koja prave muškarci. Putovanja koja žene prave su karakterisana obavljanjem više aktivnosti u toku jednog putovanja, što podrazumijeva i posjetu više lokacija u toku jednog putovanja, veća vjerovatnoća nošenja veće količine stvari, kesa, prtljaga. Ovi faktori ženu čine više ranjivom obzirom da standardna javna prevozna preduzeća ove karakteristike ne razmatraju detaljnije.

Čak 67% žena je istaklo da doživljavaju segregaciju spola u prostoru javnog prijevoza.

Opcija sigurnog javnog prevoza pomaže i u povećanju žena u ekonomskim aktivnostima. Način putovanja određuje tip posla ili smjene koji će žena prihvatiti. Mobilnost ženama obezbjeđuje finansijsku snagu i nezavisnost, a trenutno pristup sigurnom javnom prevozu kako u Kantonu Sarajevu tako i čitavoj Bosni i Hercegovini, nije na zadovoljavajućem nivou.

Žene se susreću s mnogim problemima u vozilima i na prostorima javnog gradskog prevoza u Kantonu Sarajevo kao što su džeparoši, različiti oblici uznemiravanja od strane drugih putnika ili od strane zaposlenika u preduzećima javnog gradskog prevoza, i sve je to dovelo do osjećaja nesigurnosti kod žena.

Čak 47,1% žena ocjenjuje sigurnost u vozilima javnog prijevoza sa veoma loše.

Nejednakost spolova je problem zastupljen širom svijeta. Svaka država ima specifičan kulturološki i historijski kontekst koji vodi do formulacije uloge žene u društvu. Ovo djelimično može biti istraženo uzimajući u razmatranje uključenost žene na tržištu rada , jer je najčešće ovo podatak koji nam govori o jednakosti spolova općenito. Bosna i Hercegovina je rangirana na 62 mjestu mjestu na svijetu kada je u pitanju jaz između spolova i na 13. mjestu kada je u pitanju Istočna Evropa i Centralna Azija, gdje prema istraživanju žene čine 54% onoga to čine i muškarci“, navedeno je u istraživanju.

Oko 47% učesnica u anketi je svjedočilo nekom vidu napada (fizički ili verbalno) druge žene od strane muškarca, a 69% ih se našlo u situaciji da je napadnuto u vozilima javnog prevoza ili na stajalištima javnog prevoza. Ovakve brojke su veoma loše.

Čak 84% žena smatra da im vozači ne pružili pomoć u slučaju napada.

Značajno je spomenuti da mnoge žene osjećaju da su i revizori dio problema, kojem značajno doprinose svojim agresivnim pristupom prema njima“, kaže istraživanje.

Na istraživanju su radili studenti master studija usmjerenje cestovnog saobraćaja Arnela Mujić bch. inž. saobr i kom. i Emina Duraković MA-dipl. inž. saobr. i kom., a u tome im je pomogao i njihov profesor Osman Lindov, dipl.inž.saobr.