Rast turizma u BiH: Za deset godina broj turista povećan za više od milion

U 2019. godini turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 1.640.717 posjeta i 3.371.322 noćenja, dok su 2009. godine – prije 10 godina Bosnu i Hercegovinu posjetila 572.634 turista koja su ostvarila te godine 1.268.173 noćenja, prenosi Biznis.ba.

Sektor turizma, u poređenju sa drugim sektorima, je glavni učesnik u državnoj ekonomiji BiH. Prednosti za taj sektor nastaju kao rezultat izdataka koji proizvedu strani turisti, čime navedeni sektor učestvuje u državnoj ekonomiji BiH na mnogo direktnih i indirektih načina kao što su: kreiranje prihoda u stranoj valuti; stvaranje radnih mjesta; značajan uticaj na regionalnu ekonomsku aktivnost; atraktivan je za mala i srednja preduzeća te shodno time može i poticati ekonomsko preduzetništvo; stvara jake veze sa drugim sektorima unutar same ekonomije; predstavlja značajan potencijal za širenje i povećanje vrijednosti i koristi i itd.

Turistički sektor u BiH direktno podupire oko 35.000 radnih mjesta u državi.

Međutim, u VTKBiH upozoravaju kako je osnovni problem BH turizma nedostatak strategije razvoja, te sve što se i radi, radi se stihijski.

Ključ uspjeha u turizmu su, kako ističu, pozitivna priča i “neumorna” promocija turističke ponude BiH jer se samo pozitivnim pričama o Bosni i Hercegovini i njenim ljepotama može promijeniti negativan imidž o BiH.

Prema istraživanjima stručnjaka iz oblasti turizma postoji više prepreka koje nepovoljno utiču na razvoj turizma. To se prije svega odnosi na političku i sigurnosnu situaciju zemlje, nerazvijenu saobraćajnu infrastrukturu, nepovoljnu poreznu politiku.

Razvoj turizma podrazumijeva velika investiciona ulaganja, a time i brže zapošljavanje. Boljim organizovanjem Bosna i Hercegovina bi zasigurno postala atraktivnije mjesto za ulagače.

Prijedlozi privrednika iz turizma kao i investitora su kako bi podigli turističku djelatnost na veći nivo da je neophodno modifikovati određene zakonske akte te razmotriti ukidanje PDV-a na turističke usluge ili uvesti diferenciranu stopu, odnosno bitno reducirati njegov iznos za usluge u turizmu, zbog iznimnog značaja ubrzanog razvoja ovog sektora za BiH.