Video iz 1978. godine: Ljetovanje u Jugoslaviji

Kako je nekad izgledao odmor u bivšoj Jugoslaviji danas možemo samo čuti iz priča naših roditelja, ali i stranaca koji su tih godina dolazili u jugoslovensko primorje.

Jedna britanska porodica davne 1978. godine proputovala je obalama Jadrana i posjetila Dubrovnik, Kotor, Neum, Ploče i sve je to zabilježila kamerom.

Kanal MyCentury, koji prikuplja stare snimke iz SSSR, bivše Jugoslavije i ostalih zemalja, u svojoj arhivi ima i snimak iz Jugoslavije iz 1978. koji je zabilježila jedna britanska porodica sa svog ljetovanja.

 

Nije bilo klima uređaja ni u kafićima, ni u unajmljenim sobama, ni u automobilima. Osvježenje u autu bi nastupilo eventualno kada bi spustili prozore, onako mehanički, a majka sa suvozačevog sjedišta dodala sok, obično dvojni C. Jelo se u automobilu, sendviče s parizerom koje bi bili spremljeni za put.

Oprema za more bila je nerijetko kvalitetnija od današnje, čemu svjedoči činjenica da je recimo crveno-plavi luftić nekima trajao i po deset godina. U more su mnogi ulazili u posebnim plastičnim sandalama, a na plažu se nosio i prijenosni hladnjak.