Dva giganta udružila snage: Microsoft radi na testovima, Amazon ih dostavlja brzinom svjetlosti

“Seattle Coronavirus Assessment Network” (SCAN), u suradnji sa zakladom Billa i Melinde Gates, proizvodi testove za koronavirus, koje će prema najnovijim informacijama brzinski dostavljati ekipa Amazona.

To podrazumijeva kolekciju briseva za nos, kako bi svi oni koji nemaju mogućnost testirati se, uslijed nedostatka testova za koronavirus – mogli to učiniti kod svoje kuće.

Osnivač Microsofta, Bill Gates, i prvi čovjek Amazona, Jeff Bezos, odlučili su udružiti snage i pomoći stanovnicima SAD-a, tako što će prvi vrijedno raditi na proizvodnji, a drugi na efikasnoj dostavi briseva.

“Amazon Care”, medicinski sektor kompanije, zadužen je za ovu aktivnost. S druge strane, SCAN, mreža koju čine medicinski naučnici, pokušava saznati kako se infekcija širi u različitim dijelovima društva, u svrhu otkrivanja toka razvijanja Covid-19.

Amazonovi radnici će prvo dostavljati testove na kućne adrese ljudi, a potom će ih preuzimati i nositi natrag naučnicima. Ako se kod nekoga detektuje virus ta osoba će odmah stupiti u kontakt s medicinskim osobljem.

Ova saradnja bi u mnogočemu mogla doprinijeti masovnom testiranju ljudi u SAD-u.

Osim ovoga, Zaklada Bill Gatesa i njegove supruge Melinde, u saradnji s organizacijom “Wellcome and Mastercard’s Impact Charity”, izdvojila je 125 miliona dolara za pronalaženje lijeka protiv korone.