Ukupno pet klastera zaraze u Kantonu Sarajevo, do sada testirano 79 osoba

Posljednji epidemiološki izvještaj Kriznog štaba Federacije BiH kaže da je u Kantonu Sarajevo do sada testirano ukupno 79 osoba, a u posljednjem izvještaju Kriznog štaba Kantona Sarajevo se kaže da je poznato pet klastera, odnosno izvora kontakata potencijalnog širenja zaraze koronavirusa.

Statistika za Kanton Sarajevo je slijedeća. U samoizolaciji je trenutno 1.569 osoba, a za 283 osobe je istekao period samoizolacije. Do sada je potvrđeno devet slučajeva zaraze, od čega je jedan smrtni ishod.

U Kantonu Sarajevo trenutno postoji pet klastera i to “Konjic” (veza s proslavom godišnjice kompanije Igman), “Imidž” (nadležni nisu iznosili detalje o ovom klasteru), “Privredna komora” (zaražen predsjednik Privredne komore FBiH nakon što je bio na proslavi kompanije Igman, ali je nakon toga bio na sastancima u komori), “Privatna firma” (Radi se o firmi s 23 uposlenika u kojoj je radila žena koja je preminula) i klaster “Autobus” (radi se o autobusu koji je 19. marta stigao iz Turske i u kojem je bila osoba kod koje je sinoć potvrđen koronavirus). Tri klastera u Kantonu Sarajevu pojavila su se u posljednjih 48 sati, prenosi Klix.

Premijer Kantona Sarajevo je izjavio da će epidemiološka služba sve pratiti i da će uslijediti testiranje svih kontakata.

Epidemiologinja Aida Pilav je poručila da će slijediti strategiju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) shodno veličini problema.

Kada dobijemo sve podatke, koji su već i finalizirani, idemo u tessiranje kontakata da vidimo sliku širenja epidemije. Radimo kućna testiranja, uzima se bris i nosi na KCUS, a to rade stručne osobe iz nekog doma zdravlja ili iz Epidemiološke službe“, kazala je Pilav.

Ministar policije Ismir Jusko je kazao da se planira organizovanje prisline izolacije za one koji krše samoizolaciju te da su već u opticaju određene lokacije. Također je naglasio da će one osobe koje drugi put budu prekršile policijski sat više neće biti kažnjavane s 500 KM, već će biti kažnjene zatvorom.

Ministar finansija Jasmin Halebić je kazao da je Vlada KS dogovorila s UNDP-jem zajednički projekat kupovine određenog broja respiratora, a sa računa svakog ministarstva za tu namjenu će biti izdvojeno 60.000 KM.