Facebook blokira račune koji šire lažne informacije i zavjere o koronavirusu

Koronavirus je doveo najveće tehnološke kompanije u stanje potpune defenzive i uvođenje mjera prevencije u obrani od širenja zaraze koja se i dalje širi svijetom.

Na svome profilu na Facebooku reagirao je i Mark Zuckerberg te pojasnio šta ta društvena mreža radi u vezi s tim.

To je sad globalni izazov i mi smo posljednjih mjesec dana proveli radeći s vlastima u zdravstvu na koordinaciji naših odgovora na taj izazov“, piše Zuckerberg.

Fokusirani smo na osiguravanje pristupa provjerenim i točnim informacijama svima. To je ključno u svakoj kriznoj situaciji, ali to je posebno važno kad postoje mjere koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od zaraze“.

Ako pretražujete pojam koronavirus na Facebooku, vidjet ćete da vas skočni prozor usmjerava na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) ili lokalne vlasti za najnovije informacije. Ako se nalazite u zemlji u kojoj je WHO potvrdio širenje bolesti s osobe na osobu, vidjet ćete najnovije informacije i na svom news feedu”, napisao je Zuckerberg.

Dodao je kako Facebook sarađuje, osim s WHO-om, i s američkim CDC-jem (Centrom za kontrolu bolesti) i UNICEF-om, kako bi se plasirale aktualne i tačne vijesti o koronavirusu.

Dajemo WHO-u besplatnih oglasa onoliko koliko im treba o koronavirusu, kao i drugu podršku, kaže Zuckerberg.

Šef Facebooka napominje da će podršku dati i drugim organizacijama te da će raditi s globalnim zdravstvenim stručnjacima kako bi pružili dodatnu pomoć ako se za tim pokaže potreba.

Isto tako, usredotočeni smo na zaustavljanje prevara i lažnih informacija. Stoga uklanjamo lažne navode i teorije zavjera na koje su ukazale vodeće globalne zdravstvene organizacije. Blokiramo i ljude koji puštaju oglase koji koriste ovu situaciju, naprimjer, tvrdeći da njihov proizvod liječi bolest“, piše Zuckerberg.

Na kraju je Zuckerberg istaknuo kako tehnologija baš u ovoj situaciji pomaže ljudima koji se nalaze u karanteni ili izolaciji da ostanu povezani sa svojim najbližima.

U zajednicama u kojima je koronavirus na bilo koji način narušio svakodnevicu internet je postao važno sredstvo komunikacije i održavanja kontakata, a Zuckerberg kaže da se i iz prethodnih kriznih situacija već vidjelo da se ljudi u vrijeme krize oslanjaju na komunikacijske alate više nego inače.