Koliko dana ima u godini, toliko planina Treskavica ima izvora vode

Treskavica je planina koja pruža jedan od najljepših pogleda na okolne planine. Sa nje se pruža nezaboravan pogled ka obližnjoj planini Jahorini, Trebeviću, Bjelašnici, Igmanu.

Tu je i planina Obalj, Visočica, Crvanj, Zelengora, Maglić, Volujak. U daljini se vide Velež, Prenj, Čvrsnica, Vranica.

Najviši vrh treskavice je Mala Ćaba (Đokin toranj) sa 2. 088 metara nadmorske visine.I me Mala Ćaba je stari naziv za vrh koji mještani iz sela u podnožju Treskavice od davnina koriste a vezan je za posjećivanje vrhova u određenom danu u godini iz religijskih razloga.

Prema legendi, Treskavica ima čak 365 izvora, među kojim su i izvori pet velikih rijeka, Željeznice, Bistrice, Ljute, Bijele i Rakitnice. Priroda je ovu planinu obdarila i velikim brojem jezera koja se napajaju iz lednika, podjezerskih izvora, okolnih izvora i potoka.

Do većine jezera ne može se prići automobilom čime su zaštićena od ljudskog djelovanja. Najpoznatija treskavička jezera su Veliko, Bijelo, Crno, Platno i Malo jezero koji predstavljaju najizrazitije tragove ledenog doba na ovoj planini. Porijeklo njenog imena posve je jasno – tokom seizmičke sezone konstantno je potresaju manji zemljotresi.