Pad cijena hrane na svjetskom tržištu zbog koronavirusa

Cijene hrane pale su u februaru na svjetskim tržištima zbog straha da će epidemija koronavirusa zaustaviti globalnu potražnju, saopštili su iz Agencije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu.

FAO- v indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u februaru jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 180,5 bodova. U odnosu na februar prošle godine njegova vrijednost veća je 8, 1 posto.

U februaru su u odnosu na januar najviše pale cijene biljnih ulja 10, 3 posto, zbog neočekivano velike proizvodnje palminog ulja u Maleziji, privremenog pada indijskog uvoza i zabrinutosti koju izaziva širenje novog koronavirusa.

Znatno je pojeftinilo i meso, dva posto, zbog smanjenog kineskog uvoza povezanog s kašnjenjem isporuka. Pale su i cijene peradi, zbog pada uvoza iz Azije. Blago su smanjene i cijene žitarica, 0, 9 posto u odnosu na januar, što u FAO-u objašnjavaju nižim cijenama pšenice zbog obilnog snabdijevanja.

Pojeftinio je i kukuruz, zbog slabije potražnje u sektoru stočne hrane koji očekuje slabljenje svjetske ekonomije. Porasle su cijene mlijeka i mliječnih proizvoda i šećera, 4, 6 posto. U FAO-u izdvajaju snažan rast cijena sira zbog smanjene proizvodnje mlijeka u Australiji i predviđanja pada proizvodnje šećera u Indiji, i to sa zahtjevima snažne uvozne potražnje.

U odvojenom izvještaju o ponudi i potražnji za žitaricama, FAO je povećao procjenu prošlogodišnje proizvodnje na 2, 719 milijardi tona, zbog više proizvodnje kukuruza u zapadnoj Africi i Ukrajini. Time je u prošloj godini proizvodnja povećana 2, 3 posto u odnosu na godinu ranije.

Preliminarno se procjenjuje da će ove godine u svijetu biti proizvedeno ukupno 763 miliona tona pšenice, što bi značilo da će se proizvodnja zadržati na prošlogodišnjem rekordnom novou.