Rječnik SDA sukladan rezultatima PISA testa: Franko en de Jure, nemere izdobrit, potaru, saden…

Svjedoci smo posljednjih dešavanja i previranja unutar SDA stranke, zaista nemamo neku namjeru puno se petljati u tu politiku, ali šta ako zažmirimo?

Pa ništa, dešavalo se, dešavat će se, a mi ćemo žmiriti. U suštini ništa se i ne pitamo, korupcija je svuda i jedino što možemo jeste znati da je svuda korupcija i pričati o tome.

Kako će reagovati Tužilaštvo? Vjerovatno smo jedinu reakciju iste institucije vidjeli u saopćenju jučer, vjerovatno se neće mnogo toga tu dešavati. Zapošljavanje jedno gore, dole, ma ništa. Ili što bi Komšić rekao “čuli smo i gore stvari”. Ma ono, ništa to.

Ali hajde, svi smo uhvatili te afere i dešavanja ali niko da spomene taj rječnik. Odakle? Ko je podučavao taj jezik?

Sjetimo se “Franko en de Jure” (ili kako se već piše), samo Mirza Čelik zna šta je želio da kaže. Kevin de Bruyne, šta li…

A afera “delegat” para uši. “Nemere izdobrit“, “potaru“, “saden“, “morete“, “kosmunaut“, “eklaktan“, neke su od riječi koje smo čuli. Sve će se prirodnim putem prešutiti, sve će to biti jučerašnja vijest, ali prešutiti na ovakve riječi bi zaista bio grijeh. Grijeh za sve nas.

Poslušajmo još jednom, ali pažljivo:

Na to je pažnju obratila i politička analitičarka Ivana Marić koja je u opisu posta napisala da “ako ovako nastave trebat će nam rječnik SDA-ovaca”.

Komentari, naravno, nisu izostali.

Zato nema niko u kulturi kod glumca“, kaže jedan komentar.

Bože me sačuvaj ovih piljara iz SDA. Kako su krenuli 90-tih ostali zakovani sve do danas. I oni hoće u Europu. Ma bolan vas ni Turska neće primiti ako vam se zakuha“, kaže drugi komentar, a sve ostale možete pročitati u postu gore.

Za kraj možemo se prisjetiti i ranijih izjava, a ona koja se i dan danas prepričava je gradonačelnika Abdulaha Skake i “borbe protiv antifašizma”.