Cijena barela nafte u SAD-u pala na minus 3,70 dolara

Cijena barela sirove WTI nafte na američkom tržištu pala je u ponedjeljak za više od 120%, što je povijesni podatak, i trenutno se prodaje za nevjerojatnih – 3,70 dolara po barelu, a razlog tome je i nedostatak kapaciteta za skladištenje velikih naftnih rezervi nastalih zbog pada potražnje, podaci su sa svjetskih berzi i medija.

Cijena WTI nafte (West Texas Intermediate – referentni američki naftni brend) još tokom dana je pala za 30 posto u jednom danu, i to na razinu iz 1999., u vrijeme takozvane Azijske krize.

Cijene američke nafte pale su, na ispod 0 USD u ponedjeljak. U jednom trenutku nafta je pala na -1,43 dolara po barelu. To je najniža razina otkad je NYMEX (New York Mercantile Exchange) počeo trgovanje naftom 1983. godine.

Prodaja se dijelom može pripisati tržišnoj mehanici. Ugovor za maj je već nesiguran tako da se većina investitora već fokusira na junski ugovor, smanjujući volumen trgovanja, rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Junski ugovor za trgovanje WFI naftom nalaze se ispod 22 dolara po barelu, ali i dalje je više od 12% na dan. Globalna referentna vrijednost, pala je u ponedjeljak za 3,8% na 27 dolara po barelu.

Ekstremni pritisak na WTI ugovor za maj ukazuje na stalnu zabrinutost zbog dinamike ponude i potražnje koja muči tržište nafte.

Saudijska Arabija, Rusija i drugi proizvođači pokušali su održati cijene sporazumom kako bi smanjili proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu, što je najdublji rez ikad dogovoren. Ali ne očekuje se da će tako nestati čitav problem.

Postrojenja za skladištenje nafte i dalje su u opasnosti da budu preplavljena, što povećava šansu da neki proizvođači nafte u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi mogu početi da plaćaju kupcima da uzmu sirovu naftu, navodi Staunovo.

Predviđa se da će ovo biti najočajnija sezona zarade od 1998. godine.

Nakon glavnih američkih banaka, Coca-Cola (KO), Netflix (NFLX), Delta (DAL), IBM (IBM) i Intel (INTC) su među velikim američkim kompanijama koje su ove sedmice trebale prijaviti zaradu.

Manje od 10% od S&P 500 kompanija objavilo je rezultate za period od januara do danas. Do sada su “uglavnom razočarani u odnosu na očekivanja”, izjavio je David Kostin, glavni američki kapitalni strateg u Goldman Sachsu.

Većina stratega je potpuno otpisala 2020. godinu i već gledaju naprijed u 2021. godinu.

Za razliku od kvalitetne, lake nafte kao što je WTI, WCS pripadaju manje kvalitetnoj, teškoj nafti, koja je jeftinija jer zahtijeva više ulaganja u rafinerijsku obradu, ali i zbog transporta do rafinerija u SAD-u. Ipak, cijena te nafte nikada u historiji nije išla ispod pet dolara po barelu, a sada proizvođači plaćaju da im netko preuzme naftu, jer je nemaju gdje skladištiti. Stoga im je isplativije platiti nekome da preuzme tu naftu nego da je oni sami skladište ili da im zauzima skladišne prostore. Do sada je pandemija gripe “pokosila” najprije male, nezavisne proizvođače nafte u SAD-u, koji su bili u velikim dugovima, jer kapitalni projekti takvog tipa iziskuju velika ulaganja i nemoguće ih je obustaviti u hipu. Sada su, međutim, ugroženi i veliki proizvođači, jer nemaju gdje skladištiti svježu proizvodnju.

Podsjetimo da je OPEC Plus donio odluku o smanjenju proizvodnje kako bi se pritisak na skladišta opustio i cijena crnog zlata podigla. Ipak, ta odluka stupa na snagu tek za 10 dana, odnosno 1. maja.

Procjenjuje se da je oko 160 miliona barela nafte trenutno zadržano na velikim tankerima u lukama širom svijeta zbog pada potražnje koja nije zabilježena u posljednjih 25 godina.

Da pojasnimo

Stotinjak tankera već besciljno pluta oceanima u iščekivanju viših cijena nafte, a trošak njihovog najma tokom protekla se dva mjeseca upeterostručio, s naznakama nastavka tog trenda. Analitičari navode da su cijene svih tipova nafte u SAD-u i Kanadi niže u spot trgovanju nego u terminskim ugovorima, kao i da su terminski ugovori za maj na manjim razinama u odnosu na one za august ili septembar, što govori da se nalazimo u “contango tržištu”. Terminski se ugovori odnose na cijene ugovorene za mjesec, dva ili tri, a spot trgovanje odnosi se na kupnju nafte u “fizičkom obliku”, u realnom vremenu. Takva situacija u kojoj su cijene na spot tržištu manje od onih u terminskim ugovorima naziva se “contango tržištem”, a Michael Lynch iz Strategic Energy & Economic Research, utvrdio je za MarketWatch da se nalazimo u “historijskoj, super contango” situaciji. Nije stoga čudno da su u ponedjeljak i cijene velikih naftnih kompanija pale u SAD-u, i to Chevron za četiri posto, a Exxon Mobile za 3,67 posto.