Film “Tri metra iznad neba” uskoro gledamo kao seriju u talijanskoj produkciji

Netflix je najavio tri talijanske adaptacije. U pripremi su: „Curon“, serija s nadnaravnim elementima, čija se radnja odvija u selu sjeverne Italije; serijska adaptacija hit tinejdžerskog romantičnog filma „Tri metra iznad neba“; i adaptacija najprodavanijeg italijanskog romana pod nazivom „Fedeltà“, što u prijevodu znači „Vjerodostojnost“, a govori o milanskom paru u njihovim 30-ima.

“Tri metra iznad neba”

“Tri metra iznad neba” je prvobitno bio hit talijanski film, ali je urađena adaptacija u Španiji, koja je i postala planetarni hit. Seriju će producirati Cattleya u vlasništvu ITV-a, ugledne italijanske šindre koja je proizvela „Suburra“. U ovoj seriji, koja će postavku talijanskog filma iz Rima prenijeti na Jadransku obalu, okupit će dva lika, Sally i Ale, „iz različitih svjetova“, stoji u izjavi Netflixa .

Teško da se neko ne sjeća ovog sjajnog španskog filma koji je prije nekoliko godina potpuno oduševio publiku. Inače film, a i dolazeća istoimena serija, nastali su po romanu talijanskog autora Federica Moccia. Najava o mogućnosti snimanja talijanske serije temeljene na poznatim likovima predstavljena je još prošle godine, a čini se kako će uskoro zaista i ugledati svjetlo dana.

”Tri metra iznad neba” jedan je od najprodavanijih romana Federica Moccia, jednog od najvažnijih talijanskih autora novijeg vremena. Velika priča o ljubavi između dvoje mladih koji se svim silama pokušavaju, metaforički, odvojiti od tla i koračati po nebu osvojila je srca gledaoca širom svijeta, a čini se kako je upravo to razlog zbog kojega je Netflix odlučio nastaviti ovu romantičnu priču i predstaviti ju na svojoj platformi.

“Curon”

“Curon”, serija prati porodicu koja se vraća u svoj misteriozni rodni kraj i događaje koji slijede nakon što djeca, istražujući iznenadni nestanak svoje majke, počnu otkrivati tajne naizgled naivnog malog mjesta. Glavni pisac je Ezio Abbate, koji je već poznat kao pisac “Suburri”, što je bio prvi italijanski original na Netflixu. “Curon” će producirati Indiana Productions i ovo će biti prvi Netflix ugovor za milansku šindru, koja se širi i na TV.

„Fedeltà“

Netflix je tek stekao prava adaptacije na „Fedeltà“, koji je ušao u uži izbor za glavnu italijansku književnu nagradu, Premio Strega. Još niti jedan italijanski producent nije u opticaju za ovu adaptaciju.

Pored ove tri nove originalne serije koje nam dolaze, Netflix je nedavno najavio i italijanski originalni film „Lo Spietato“, režisera Renato De Maria, koji je kao milanski gangster izabrao domaćeg glumca Riccarda Scamarcia. U produkciji BIBI filma i RAI Cinema, globalno bi se trebalo objaviti na Netflixu 19. aprila.

„Italija je kolijevka sjajnih pripovjedača i nevjerojatnog talenta, a cilj nam je pronaći one jedinstvene i karakteristične glasove s kojima bi se mogli suosjećati ljubitelji filmske umjetnosti širom svijeta“, izjavila je Kelly Luegenbiehl, potpredsjednica Međunarodne originalne serije za Evropu i Afriku.

„Ovo su nove vizije projekata i sve su različite i sve će se snimati u Italiji. Duboko smo posvećeni italijanskoj kreativnoj zajednici – i kreativnoj viziji stvaralaca sadržaja s kojima sarađujemo. ”

Netflix takođe radi i na još jednoj talijanskoj seriji, koja čeka svoju treću sezonu. “Baby” je serija koja prati stvarni problem prostitucije u Rimu koja je sve više popularna među mladim djevojkama.

Iako se ne zna tačna talijanska baza korisnika Netflixa, pretplatnici na streaming platformi u Italiji udvostručili su se u posljednjih godinu dana, dosegnuvši otprilike 5 miliona, od kojih se većina navodi kao pretplatnici Netflixa, pokazuju nedavne studije kompanije Ernst & Mladi, javio je italijanski dnevnik Il Sole 24 Ore.

Drugi ranije najavljeni talijanski Netflixovi originali su prva sezona „Luna Nera“, nove originalne serije zasnovane na neobjavljenom rukopisu o ženama optuženim za vračarenje u Italiji iz 17. stoljeća, u produkciji Fandango Domenica Procacci, i adaptaciji talijanske animirane franšize „Winx Club“ u TV seriju.