Koju tajnu krije Porčina džamija na Vratniku?

Porčina džamija na Vratniku je zasigurno jedna od najljepših mahalskih džamija na prostoru Sarajeva.

Ova džamija je interesantna po tome što nosi mnoštvo različitih imena, ali niti jedno nije vezano za njenog stvarnog vakifa.

U mahali poznata kao “Džamija pod orahom”, “Mala džamija na mejdanu”, “Džamija malog džemata” ili “Porčina džamija”, a u literaturi kao “Džamija Vojvode hatun Sinana” je zapravo džamija Sinanove supruge Kerime-hatun koja je sagradila ovu džamiju 1522. godine, a uz nju mali mekteb i turbe koji su srušeni od strane Eugena Savojskog 1697. godine.

U svojoj knjizi “Upravljanje vakufima u Bosni i Hercegovini”, Ahmed Mehmedović navodi činjenicu da je među domaćim hajir-sahibijama i vakifima bilo i podosta žena.

One su osnivale samostalne vakufe, ali i one koje su priključivale drugim, već postojećim vakufima. Žene su osnivale džamije, medrese, tekije, naročito česme, javne i privredne objekte, ali su najčešće ostavljaje novčane vakufe. Njihovi vakufi usmjeravani su u vjerske, obrazovne, kulturne i socijalne svrhe.

Od 1.092 vakufname koje se čuvaju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci 249 pripadaju ženama, ali nažalost rijetko koji vakif nosi naziv po ženi. Ova džamija će zasigurno ostati još dugo poznata kao “Porčina”, ali bi bilo lijepo da ne bude zaboravljena njena graditeljica – Kerima-hatun.