Nobelovac koji je otkrio HIV: Koronavirus nije nastao prirodnim putem, stvoren je u laboratoriji u Wuhanu

Francuski ljekar i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Luc Montagnier izjavio je da je koronavirus najvjerovatnije proizveden u nekoj od laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, javlja Anadolija.

Dobitnih Nobelove nagrade iz 2008. godine Montagnier za portal “Pourquoi docteur“ kazao je da ne vjeruje u zvanične tvrdnje da se koronavirus prirodnim putem pojavio na ilegalnim pijacama divljači u Wuhanu.

Virus koji izaziva COVID-19 je proizveden u laboratoriji u Wuhanu. Ta laboratorija se tokom 2000-ih godina specijalizirala za korona viruse“, kazao je Montagnier i dodao da je lično dobro istražio tu temu, prenosi N1.

Montagnier je i za televiziju CNEWS kazao da je siguran da se novi tip koronavirusa nije pojavio prirodnim putem, već da je u pitanju proizvod iza kojeg stoje stručni ljudi.

Ne znam s kojim ciljem su ga proizveli. Moguće da se radi o segmentima HIV-a i da se tragalo za vakcinom za AIDS“, kazao je Montagnier.

Luc Montagnier i njegova kolegica Francoise Barre-Sinoussi nagrađeni su 2008. godine Nobelovom nagradom za otkriće HIV-a (virus humane imunodeficijencije), uzročnika AIDS-a.