Bivši član CIK-a Šehić: Ako ima para za kriminal, ima i za izborni proces

Vehid Šehić, pravni ekspert, član Foruma građana Tuzla i bivši član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, za N1 je kazao da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg izbori ne bi bili raspisani.

Šehić je rekao da i u Srbiji i u Hrvatskoj teku pripreme za izbore, a te zemlje imaju mnogo manji izborni proces.

“Izborni zakon je jasan, da se izbori moraju održati u prvoj nedjelji mjeseca oktobra. Danas je 150 dana do izbora. CIK će donijeti odluku. Ne vidim nijedan razlog da se takva odluka ne donese. Treba poštovati zakone u ovoj državi. Ta odluka mora biti donesena”, rekao je.

Kakva će situacija biti u augustu, septembru, oktobru sa pandemijom korona virusa to niko ne zna, istakao je.

“Teku pripreme za izbore u Srbiji i Hrvatskoj, koji će se održati u junu ili julu. Naši izbori su za pet mjeseci. Ne vidim prepreku za održavanje. Ako ne vide u Srbiji i Hrvatskoj gdje je mnogo teže stanje nego ovdje, ne vidim nijedan razlog. To bi bilo i protivno Izbornom zakonu”, kazao je.

Izborni period u BiH traje 150 dana, što je jedan od dužih procesa u Evropi.

“U Srbiji i Hrvatskoj je 45, 60 dana. Ako oni mogu, zašto mi ne možemo u oktobru”, pojasnio je Šehić.

Istakao je kako predizborni skupovi počinju tek u septembru, ali da se trenutno radi o kalkulacijama.

“Izbori su mjesto gdje građani izražavaju svoju volju. To je jedini legitiman i demokratski način. Za mene su izbori neka vrsta nade da može biti bolje. Većina stranaka je za održavanje izbora”, poručio je za N1.

Istakao je Šehić kako živimo u neodgovornom društvu, jer Federacija BiH nema vlast, Vladu, koja je izraz volje birača iz 2018. godine.

“To govori o nečemu što je neprihvatljivo u državi, koja po riječima političara želi da postane dio EU”, rekao je.

“Građanima se mora omogućiti pravo da izraze svoju volju na izborima”, naveo je, dodavši da treba voditi računa o građanima Mostara koji nemaju izbore od 2008. godine. Podsjetio je da je Evropski sud za ljudska prava naložio Ustavnom sudu BiH da omogući građanima Mostara da izraze svoju volju u oktobru.

“Nadam se da će 4. oktobra izaći na izbore i vratiti dostojanstvo i pravo građanima Mostara da se osjećaju ravnopravnim”, kazao je.

Šehić je kazao kako su građani imali vremena da u periodu izolacije, a oni preko 65 godina u nekoj vrsti ‘kućnog pritvora’, presaberu, naprave inventuru života…

“Ono što mi budi nadu, a to je da su građani pokazali visok stepen odgovoristi, da žele da poštuju sve ono što državne institucije donose. Nažalost, oni koji su donosili takve odluke to nisu poštovali. Neće biti isto kao što je ranije bilo”, rekao je dodavši da je neprihvatljivo da se neko ponaša tako – a ima zadatak da čuva ljudske živote.

Građani sami ne mogu promijeniti ništa, rekao je.

“Imamo izborni proces koji je zagađen, pogotovo kod izbora. Mnogi su nezadovoljni. Sumnja se u rezultate, ništa se nije uradilo da se poboljšaju odredbe Izbornog zakona. Moramo imatirestriktivniji odnos prema političarima. Zašto nismo uveli nove tehnologije, biometrijsku identifikaciju, skener, zašto nismo skratili izborni proces…”, pitao je Šehić.

“Oni koji odlučuju – nemoralno mnogo su plaćeni za to. I ako ima para za kriminal, mora imati za izborni proces. Dovoljno novca ima, uzmite budžete svih nivoa vlasti. Kada vam neko sa primanjima od pet, šest hiljada KM kaže da nema novaca – onda je to ponižavanje države”, izjavio je.

Na koncu razgovora Šehić je zaključio da je potrebno kažnjavati i izborne subjekte koji od odbora traže da im se obezbijedi veći broj glasova. šehić je kazao da su izbori u svim zemljama praznik demokratije, jedino u BiH – vanredno stanje.