Godišnjica zločina u Hranči kod Bratunca, zlo koje se nikada ne smije zaboraviti

U naselju Hranča kod Bratunca danas je, uz prisustvo predstavnika udruženja žrtava i logoraša, Islamske zajednice i lokalne i entitetske vlasti, obilježena 28. godišnjica progona Bošnjaka iz tog mjesta, te početka stravičnih zločina na području te općine.

Obilježavanje godišnjice u Hranči je početak višednevne manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“, a u okviru koje se, svakog 12.maja, klanja kolektivna dženaza žrtvama genocida na mezarju Veljaci u Bratuncu.

Ovogodišnja manifestacija će, zbog trajanja pandemije koronavirusa, biti reducirana u skladu sa preporukama i mjerama nadležnih.

Preživjeli Bratunčani su danas položili cvijeće i proučili Fatihu žrtvama ispred spomen-obilježja u Hranči, te na lokalitetu masovne grobnice Borkovac, iz koje su 2004. godine ekshumirana tijela osam ubijenih Bošnjaka.

Naselje Hranča je potpuno spaljeno od 3. do 9. maja, a ukupno 60 Bošnjaka je ubijeno kod svojih kuća, te u logoru OŠ Vuk Karadžić u Bratuncu. Tokom genocida počinjenog nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica ubijeno 17 stanovnika Hranče, dok je još 10 ubijeno na drugim mjestima u periodu od 1992. do 1995. godine.

Najstarija ubijena osoba je Avdo Ramić, koji je imao 74 godine, a najmlađa žrtva je beba Amina Hajdarević, rođena 1992. godine. Ubijeno je 13-oro djece.

Obilježavanju godišnjice u Hranči i početku višednevne manifestacije, kao i svake godine, prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

“Važno je da danas, 28 godina poslije, uprkos pandemiji koja je paralizovala cijeli svijet, obilježimo ovu značajnu godišnjicu. Ovo zlo se ne smije nikada zaboraviti i mi dok smo živi moramo njegovati sjećanje na zločine i nevine žrtve, a istinu pisati i prenositi na nove generacije. Važno je da se zna da su zločin nad našim najmilijim počinile komšije srpske nacionalnosti, potpomognuti tadašnjom JNA, te dobrovoljcima i paravojnim formacijama iz Srbije” kazao je Salkić.

Ukazao je na obavezu da se pamti i nikad ne zaboravimo taj zločin.

“Ali je i obaveza da dajemo izjave i svjedočimo o zločinu koji je počinjen nad nama. Zbog slabog rada tužilaštava i drugih nadležnih tijela, do danas nisu osuđeni svi oni koji su odgovorni za teške zločine u Hranči, te pljačkanje i uništavanje naše imovine. Uprkos svemu i činjenici da i danas srećemo odgovorne za zločine, koji su ubijali naše najmilije, mi smo se vratili da živimo u miru na našim ognjištima u našoj domovini. Ostanimo ustrajni u našoj borbi za istinu i pravdu. Ostanimo ustrajni u borbi za naša prava i budimo ponosni što, uprkos činjenici da su nad nama počinjeni teški zločini, mi nismo činili teške zločine. To je naš kapital i naša vrijednost, zbog čega hodamo ponosno i podignute glave u Bratuncu, Bosni i Hercegovini i cijelome svijetu” kazao je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.