U Skupštini KS burna rasprava o izgradnji tramvajskih stajališta u Sarajevu

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su raspravljali o projektu izgradnje i opremanja tramvajskih stajališta u glavnom gradu BiH koji je pokrenut još 2018. godine, ali građani još nisu dobili nijedno novo tramvajsko stajalište.

Ipak, tokom današnje rasprave jednima nije bilo jasno zašto je uoće ova tema predmet rasprave, dok su drugi raspravljali o “insinuacijama zastupnice Jasmine Bišćević-Tokić (SDA)”. Sve što se može izvući kao zaključak jeste da je najlogičnije prvo raditi rekonstrukciju tramvajske pruge, a tek onda stajališta.

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem (SDA) na početku rasprave predstavio je Informaciju o utrošku sredstava za projekt izgradnje i opremanja tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu karata i uvođenje elektronskog sistema naplate, piše klix.

Foto: Sarajevska sehara
Foto: Sarajevska sehara

“Ministarstvo saobraćaja KS i konzorcij firmi BS Telecom Solutions i Euroasfalt su 2018. godine potpisali okvirni sporazum za projekt izgradnje u iznosu od 12 miliona i 165 hiljada KM. Na osnovu potpisanog sporazuma, potpisan je ugovor za prvu fazu radova u iznosu od sedam miliona i 115 hiljada KM. Ukupan iznos sredstava potrošenih iz budžeta KS za 2019. godinu iznosi 4, 6 miliona KM. Utrošena sredstva su se uglavnom odnosila na opremanje centra za upravljanje javnim prijevozom, isporuku opreme za elektronski sistem naplate karata te opremanje za poboljšanje sigurnosti u vozilima javnog prijevoza. Ugovorom za prvu fazu radova predviđena je izgradnja dva tramvajska stajališta”, rekao je Kalem.

Među prvima koji su se javili s pitanjima na izlaganje ministra Kalema bila je zastupnica Jasmina Biščević-Tokić koja je upitala “da li je potpisan ugovor o djelu s nekim ko je iz Autocesta, a ko je ujedno u tom ugovoru i projekt menadžer i nadzorni organ te da li je ista osoba suosnivač firme sa još dva osnivača, među kojima je i brat predsjednika stranke SDP- a”.

Pored odgovora na druga pitanja koja su se odnosila konkretno na provođenje radova modernizacije tramvajskih stajališta, ministar Kalem imao je dokument ispred sebe te je odgovorio zastupnici Bišćević-Tokić kazavši da je “potpisan ugovor sa Adnanom Strojil koji je zadužen za nadzor, ali je i projekt menadžer”. Na pitanje nezavisnog zastupnika Damira Marjanovića koliko je ove godine predviđeno novca za modernizaciju tramvajskih stajališta, resorni ministar kazao je kako je planirano da se završi prva faza radova te da se nastavi s drugom i trećom fazom s obzirom da okvirni sporazum ističe ove godine.

Zastupnik Damir Nikšić upitao je da li su se protekla dva mjeseca, odnosno vrijeme prirodne nesreće kada nije funkcionisao javni prijevoz, mogla iskoristiti za provođenje radova. Ministar Kalem odgovorio mu je kako je i sam potencirao da se krene s radovima u vrijeme pandemije, da je koristio veze s ljudima odranije, ali da nije došlo do provođenja radova.

Zvonko Marić (SBB) upitao je ministra postoji li neki jasan plan s obzirom da se govori o izgradnji tramvajskih stajališta prije rekonstrukcije tramvajske pruge.

“Ja sam održao sastanak sa izvođačem radova i svojim pomoćnicima. Zatražio sam presjek stanja. Uvidjeli smo da postoji jedan problem, da se krenulo ranije sa izgradnjom stajališta jer bi bilo pogubno napraviti stajalište, krenuti sa rekonstukcijom pruge pa opet štemati stajalište. To je pogrešan slijed koraka”, rekao je Kalem. Nakon zastupničkih pitanja oglasio se i Vibor Handžić (NS) kazavši: “Potpuno sam zbunjen i ne znam zašto je ova tema na dnevnom redu. Ništa novo nismo čuli.”

Na njegove riječi nadovezao se i Samir Suljević kazavši kako se današnjoj raspravom pokušava politizirati jedna tačka dnevnog reda.

“Sve se veže za bivšeg ministra u Vladi šestorke, Adnana Štetu. Ko je kome rođak, ko je blizak sa nekim iz SDP-a… Molim vas da kažete zbog čega je ovdje nešto nejasno, sumnjivo i nesumnjivo. Zašto razmatramo ovu tačku dnevnog reda”, rekao je Suljević.

Zastupnik Elvis Vreto pozvao je Vladu KS da ponudi rješenje koje će biti u skladu s tehničkim uslovima i mogućnostima izgradnje i modernizacije tramvajskih stajališta. Rasprava o projektu izgradnje i opremanja tramvajskih stajališta nastavila se u smjeru insinuacija o umiješanosti SDP- a u okvirni plan.

“Ugovor koji je potpisan između ministra Štete i Adnana Strojila decidno navodi da Strojil provodi i nadzor te da je i projekt menadžer, što otvara pitanje sukoba interesa”, kazala je Biščević-Tokić nakon brojnih prozivki zastupnika.

O izgradnji tramvajskih stajališta i budućim planovima nije mnogo rečeno ni u nastavku rasprave. Šta su uradile prošle vlade, a šta radi nova, ko radi bolje i slično, bile su teme rasprave i zastupničkih replika.