Vijeće ministara BiH od 111 tačaka dnevnog reda usvojilo samo dvadesetak

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja je održana jučer čak 80 posto tačaka dnevnog reda nije usvojeno. 

Od 111 tačaka na dnevnom redu usvojili su tek dvadesetak, prenosi Klix.ba.

Potvrdio je to i ministar pravde BiH Josip Grubeša. Među najvažnijim pitanjima na koja još nema odgovora su ona o raspodjeli sredstava MMF-a te finansiranju lokalnih izbora u našoj zemlji koji bi trebali biti održani ove godine.

Na dnevnom redu sjednice bila su predviđena imenovanja brojnih rukovodilaca u državnim institucijama, ali ništa od toga nije usvojeno.

Tako nije imenovan zastupnik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava, direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), direktor JP NIO Službeni list BiH, generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije, vršioci dužnosti direktora i zamjenika direktora Agencije za statistiku, vršilac dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija FIPA, vršioci dužnosti direktora i zamjenika direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Nisu imenovani ni vršioci dužnosti direktora i zamjenika direktora Agencije za rad i zapošljavanje.

Također, Vijeće ministara BiH nije usvojilo brojne pojedinačne izvještaje o radu za 2019. godinu.

Inače, ovo je tek peta sjednica Vijeća ministara BiH od 23. decembra otkada je imenovano.

U Parlamentarnoj skupštini sve su glasnije kritike za neefikasnost u radu Vijeća ministara, koje dolaze nerijetko i od pojedinaca iz stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou.