Zejneba Hardaga: Prva žena u svijetu sa titulom “Pravednika među narodima”

Jedan od najvećih historijskih dokaza o Sarajevu kao multikulturalnom gradu je postojanje registra sarajevskih Pravednika, pojedinaca koji su svoj život riskirali u želji da spase svoje prijatelje Jevreje u Drugom svjetskom ratu.

Bosna i Hercegovina ima ukupno pedeset i troje Pravednika, a najveći broj ih dolazi iz Sarajeva.

Svoj život su stavljali na kocku u želji da pomognu prijateljima, komšijama i sugrađanima i spase njihove živote. Pored broja 54 su ispisane tri tačke, jer Pravednika u Bosni i Hercegovini ima još mnogo.

Dobijanje medalje sarajevskog Pravednika nije jednostavno. Pravila su rigorozna, a formirana komisija ima zadatak da prikupi sve validne dokaze i argumente na osnovu kojih donosi odluku da nekog pojedinca imenuje u skupinu sarajevskih pravednika.

U svijetu postoji preko 26.000 pojedinaca koji imaju medalju “Pravednika među narodima“. Njihova imena i prezimena su isklesana na spomen ploču “Yad Vashem“ u Jeruzalemu.

Među njima se nalaze i imena hrabrih građana Sarajeva, koji su pokazali izuzetnu hrabrost suprostavljajući se mržnji i ubijanjima.

Fotografija u prilogu ovog članka izgleda kao jedna sasvim obična fotografija muslimanskih žena pod zarom, ali ona nam kazuje mnogo više od toga.

Žena koja nosi zar na ovoj fotografiji je Zejneba Hardaga koja je u šetnji sa prijateljicom Rifkom Kaibiljo. Fotografija je nastala 1941. godine u jeku Drugog svjetskog rata. Zejneba svojom odjećom sakriva Davidovu zvijezdu koja se nalazi na Rifkinoj lijevoj ruci.

Zejneba je prva žena muslimanka u cijelom svijetu koja je ponijela titulu pravednika.

Sarajlije koje nose medalju Pravednika su:

Begić Mauricette; Begić Midhat; Beširević Zekira; Eberhardt Josef; Eberhardt Rozika; Fazlinović Hasija; Fazlinović Sulejman; Hardaga Mustafa; Hardaga Zeineba; Hardaga Izet; Hardaga Bahrija; Hatibović Rezak; Hatibović Sulejman; Janković Ratko; Komljenović Borislav; Komljenović Borjana; Komljenović Ljeposava; Korkut Derviš; Korkut Servet; Kuković Olga; Latal Andrija; Milošević Vid; Milošević Mato; Perkušić Gavro; Pozder Salih; Sadik-Saralop Ahmed; Saračević Elza; Saračević Ferid; Saračević Sead; Saračević Emira; Šober Roza Dragoje; Till Adam…