Sarajevska sehara
Foto: mondo.ba
Foto: mondo.ba
Sarajevskasehara.com » Na današnji dan rođen Petar Kočić: Pjesnik krajiških pejzaža i krajiškog života
Historija Sehara

Na današnji dan rođen Petar Kočić: Pjesnik krajiških pejzaža i krajiškog života

REKLAMA

Petar Kočić rođen je 29. juna 1877. u selu Strinčići (Banja Luka).

Osnovnu školu je završio u manastiru Gomionica, srednju je počeo u Sarajevu a završio u Beogradu. Studije je završio u Beču. Prije Austrougarske aneksije Bosne organizovao je magazin “Otadžbina” u Banjoj Luci a nakon toga i politički pokret koji je podržavao borbu protiv Austrougarske i naročito protiv ostataka feudalnog sistema. Kočić je najveću podršku dobivao od seljaka i nižeg sloja društva.

Kočić je bio pjesnik bosanskih planina i krepkog života svoga kraja a bio je oduševljen jednostavnošću narodnog jezika i narodnim životom te postaje pjesnik krajiških pejsaža i krajiškog života. Njegova je velika popularnost vezana za njegov borbeni nacionalizam i veliku ljubav prema krajiškom kmetu. Kočić je napisao tri zbirke pripovjedaka pod naslovom “S planine i ispod planine”, jednu pod naslovom “Jauci sa Zmijanja” i dvije političko-socijalne satire: “Jazavac pred sudom” i “Sudanija” (prva u obliku pozorišnog komada, a druga u obliku dijaloga).

REKLAMA

Prije početka Prvog svjetskog rata imao je nervni slom te je otišao u Beograd na liječenje gdje je umro za vrijeme Austrougarske okupacije, 27. augusta 1916. godine.

REKLAMA

Povezani članci