Otvoreno glasanje za “Heroje dvadesete”: Ko je vaš heroj pandemije koronavirusa

Građani i građanke Bosne i Hercegovine su dva mjeseca imali priliku nominovati svoje “Heroje dvadeste” u borbi protiv koronavirusa, a 7. juna je glasanje za one sa najviše nominacija zvanično otvoreno. 

Grupa mladih predvođena maturanticom Treće gimnazije u Sarajevu, Elmom Slabić, odlučila je odati počast svima koji su nesebično radili na sprječavanju širenja koronavirusa, kao i na suzbijanju posljedica pandemije. Odlučili su dodijeliti kolektivne nagrade svim policajcima, volonterima i medicinskim radnicima, kao i šest idnividualnih nagrada. Građani su tako mogli nominovati heroja građana, heroja muzike, heroja društvenih mreža, heroja profesora, heroja novinara i heroja NVO.

U procesu nominiranja bilo je potrebno obrazložiti zašto je baš ta osoba ili organizacija zaslužila titulu Heroja dvadesete. U proteklih nekoliko mjeseci u našoj zemlj zabilježeno je više političkih afera, ali to ne umanjuje značaj onih koji su bili tu za svoje sugrađane i pružili im pomoć.

Nakon dva mjeseca i više stotina nominacja stručni žiri odabrao je iz svake kategorije one koje je najviše građana predložilo. U kategorijama heroj novinar, građanin, profesor i heroj društvenih mreža nominovano je po pet osoba, dok su u kategoriji heroj NVO nominovane dvije organizacije, a za heroja muzike dva muzičara i dva benda. Svi oni će imati priliku da dobiju titulu jednog od heroja ove godine.

Na listi nominovanih ističu se poznata imena poput novinara Senada Hadžifejzovića, benda Dubioze kolektiv i Mirze Mustafagića.

Kako su poručili organizatori, dodjela nagrada planirana je nakon stabiliziranja epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i bit će u skladu sa svim propisanim mjerama opreza.

Glasanje je otvoreno 7. i trajat će do 22. juna 2020. godine, a glasati možete na ovom linku.