Kanton Sarajevo: Potvrđeno 107 novozaraženih koronavirusom

U Kantonu Sarajevo potvrđeno 107 novozaraženih koronavirusom, s tim da se svi ne odnose na posljednja 24 sata.

Prema današnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo KS, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom, s tim da se svi navedeni slučajevi ne odnose samo na prethodna 24 sata, saopšteno je iz press službe Kantona Sarajevo.

Naime, u ovaj broj uključen je i značajan broj njih čiji su testovi, zbog greške u sistemu koja se javila posljednjih pet dana, kasnili sa dostavom rezultata, zbog čega su uračunati u današnji izvještaj.

Treba naglasiti, i kako je u Kantonu Sarajevo prethodne sedmice urađen veliki broj testiranja, što je usporilo slanje pojedinih rezultata.

S tim u vezi, iz Zavoda navode da je samo u posljednja 24 sata obrađeno 566 testova. Ističu i kako su tri osobe potvrđeno izliječene od COVID 19 infekcije.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirane su 34 osobe, većina ih je vitalno stabilna, dok je jedna na respiratoru.

Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo na koronavirus testirano je 14.009 osoba.

Do danas su potvrđene 643 oboljele osobe, od čega je 148 izliječenih, sedam pacijenata je preminulo od ove bolesti, četiri su izmještene iz BiH, dok su 484 trenutno aktivna slučaja ovog zaraznog oboljenja.

U periodu od 20. juna do 04. jula ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 706 samoizolacija.