Najkraća ulica u Mostaru krije mnoge zanimljive priče

Ulica Kulluk, koja Kujundžiluk povezuje s Ulicom maršala Tita, najkraća je ulica u Mostaru, te su se u njoj desili mnogi zanimljivi događaji koji su se dogodili u ovom gradu a koji su široj javnosti potpuno nepoznati.

Kada s glavne (Titove) ulice silazite prema Starom gradu niz devet stepenica koje čine jedan dio ove ulice, s desne strane vas dočeka plava ploča s natpisom “ulica Kuluk”, što u prijevodu s turskog jezika znači “ulica nadničara”, a to je i bila za vrijeme osmanske vladavine. Ova ulica za vrijeme Osmanskog Carstva imala je četiri kućna broja i bila je mjesto gdje su se nadničari okupljali.

Iako mala, bila je jedna od glavnih ulica u tadašnjem središtu grada Mostara, gdje su se sastajali zanatlije i gdje se vodio intenzivan privredni život. U njoj su zabilježeni neki od najznačajnijih događaja u historiji Mostara, o kojima rijetki građani grada na Neretvi nešto znaju. Upravo u ovoj ulici 24. jula 1884. godine održana je prva pozorišna predstava “Veliki Petar, car ruski” koju je priredilo Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada.

Na uglu ulice Kulluk i Kujundžiluka postojao je han koji je sagrađen za vrijeme turske vladavine.Poslije 1878. godine prozvan je hotel Europa i ostao poznat pod tim imenom sve do danas.

Osim ovih kulturnih i bitnih događaja za grad Mostar, ova ulica pamti i strahote prirodnih katastrofa iz 1804. godine kada su zabilježene velike padavine koje su došle s platoa Podveležja. U historijskim dokumentima zapisano je kako je bila tolika bujica da je odnijela jedno skladište i kroz njega nosila mrtvačke kovčege iz pravoslavnog groblja koje se nalazi iznad ove ulice, udaljeno oko 400 metara.

Danas se u ovoj ulici nalaze dva ugostiteljska objekta s predivnim pogledom na simbol grada Mostara – Stari most, a mnogi turisti i građani koji kroz nju prolaze ili u njoj sjede ni sami ne znaju kakve sve priče i zanimljive događaje krije ova ulica duga svega 27 metara.

 

(mostarski.ba)