Foto: centar.ba

Općina Centar: U petak u Foto galeriji Jelićeva otvorenje izložbe “Duša Srebrenice”

U petak, 10. jula 2020. godine u 20 sati u Foto galeriji Jelićeva bit će upriličeno otvaranje izložbe “Duša Srebrenice” priznatog bosanskohercegovačkog fotografa i fotoreportera Midhata Poturovića.

Tim povodom je u prostorijama Centra kulture i mladih održana konferencija za medije na kojoj je direktor Centra Armin Omerović najavio događaj u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

“Želim da naglasim da se prilikom organizacije događaja u Centru kulture i mladih pridržavamo svih mjera i preporuka kriznih štabova. U povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici pripremili smo dva događaja, i to izložbu „Duša Srebrenice“ i predstavu „Hadžera“. Na ovaj način čuvamo sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici”, istakao je Omerović.

Foto: centar.ba
Foto: centar.ba

Duša Srebrenice je puna neprospavanih noći, tišine, jecaja, tuge, bola, patnje, nade, hrabrosti, snage, borbe, prkosa i dostojanstva, naveli su iz Javne ustanove “Centar kulture i mladih” u okviru koje djeluje i Foto galerija.

“Sve fotografije su nastale u poslijeratnom periodu, jer pripadam generaciji koja je tokom rata bila dijete. Preživjeli smo rat, naslijedili tešku i bolnu prošlost koja nas obavezuje da gradimo bolju budućnost. Zbog toga je jako važno kakav je naš odnos prema prošlosti. Veoma je bitno preuzeti odgovornost za sve što se događa oko nas i u našem društvu. Moramo svakodnevno da gradimo i čuvamo mir, otvoreno pričamo o prošlosti kako se stvari ne bi ponavljale u budućnosti. Sve dok smo okruženi nepravdom, nemamo pravo okretati glavu ili zatvarati oči kako bi se štitili od bilo koje tragedije koja se dešava oko nas”, istakao je Poturović.

Foto: centar.ba
Foto: centar.ba

Izložba “Duša Srebrenice” će biti otvorena do 10. augusta 2020. godine.