Tehnika dubokog disanja: Protiv stresa i tjeskobe u par minuta

Rast nivoa stresa mogao bi biti rezultat raznih stvari.

Stres je poznat kao temeljni uzrok mnogih životnih bolesti, uključujući dijabetes, piše 24sata.hr. Upravo zbog toga vrlo je važno duboko disati. Sve više medicinskih i naučnih istraživanja pokazuje povezanost vježbi disanja i imuniteta, boljeg sna, boljeg emocionalnog zdravlja , bolje probave i slično. Duboko disanje, koje se izvoditi redovito, može pomoći ljudima koji pate od stresa ili anksioznosti. Tehnika dubokog disanja je jednostavna i besplatna, a možete je vježbati i više puta dnevno.

Kako duboko disati?
Sjednite u udoban položaj (pod / stolica) sa kičmom ravno i bradom paralelnom s tlom. Stavite jednu ruku na trbuh, a drugu na srce; zatvorite oči. Kad udišete, osjetite kako vam se trbuh napuhava kao balon. Kad izdišete, osjetite kako vam trbuh popušta. Izdahnite duže nego što ste udisali. Nastavite disati na ovaj način pet do 10 puta. Pokušajte učiniti dah sporim i postojanim. Svaki put kad izdahnete, zamislite da se prepuštate nečemu.

Ova vježba može se raditi više puta dnevno. Koristite ovu tehniku dubokog disanja kada ste u stresu, bojazni, tjeskobni ili prije spavanja.