Kako vitamin C poboljšava imunitet organizma?

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, je vitamin topiv u vodi, koji doprinosi nizu funkcija u našem organizmu, kao što je normalno stvaranje kolagena za normalnu funkciju desni, hrskavice, zubi, kostiju, krvnih žila i kože, povećava apsorpciju željeza i djeluje kao antioksidans, a također doprinosi i normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Njegovo djelovanje na imunitet danas je dokazano prepoznato; vitamin C je visoko koncentriran u leukocitima i brzo se troši kada dođe do infekcije. Vitamin C štiti od oštećenja koja uzrokuju kisikovi radikali, povećava kapacitet T-stanica, povećava aktivnost prirodnih stanica ubojica, te smanjuje učinke histaminika na leukocite.

Ako smo prehlađeni, dodatno uzimanje vitamina C smanjit će ozbiljnost i trajanje prehlade, s obzirom da vitamin C utječe na različite komponente imunološkog odgovora i ima antivirusna svojstva. Povećan unos vitamina C koristan je kod niza različitih skupina ljudi izloženih riziku od infekcije; Primjerice, kod djece se imunološki sustav još uvijek razvija, zbog čega djeca od prehlade obolijevaju češće nego odrasli, a prehlade traju dulje, zbog čega je adekvatan unos vitamina C važan.

Preporučena dnevna doza vitamina C je 75 mg, a s obzirom da je topiv u vodi, možemo ga unositi i više nego što organizmu treba – višak će se jednostavno izlučiti mokraćom. Međutim, s obzirom da organizam ne može sintetizirati vitamin C, odnosno „skladištiti“ ga, kao što je to slučaj s vitaminima topivima u mastima, potrebno ga je redovito unositi prehranom ili dodacima prehrani.

Izvori vitamina C su rasprostranjeni i ne zasnivaju se samo na soku od narandže. Mnogo voća i povrća sadrži ovaj vitalni vitamin. Između ostalog, izvori vitamina C uključuju agrume, paradajz, krompir, jagode, zelene i crvene paprike, brokulu, kelj i kivi.

Možete uživati u ovoj hrani, bilo da je sirova ili kuhana, ali je važno napomenuti da voće i povrće gube vitamin C kada se zagrije ili skladišti na duži vremenski period. Da bi dobili najviše hranjivih tvari, jedite ih što je prije moguće nakon kupovine i razmislite o pari povrća u kratkom vremenskom razdoblju kako bi ograničili gubitak hranjivih tvari.

Vitamin C pomaže tijelu da bolje upije željezo iz biljki kao što su grah, špinat i quinoa. Da bi dobili tu korist, kombinirajte hranu bogatu vitaminom C sa hranom bogatom željezom u istom obroku.