Libanska vlada u krizi nakon eksplozije, nekoliko ministara podnijelo ostavku

Nakon što je razorna eksplozija lučkih skladišta u Bejrutu koja je izazvana nemarom političkog vrha dovela do smrti stanovnika, ogromne štete ali i bijesa građana, članovi vlade Libanona suočili su se s pritiskom da podnesu ostavke.

Ostavke je već podnijelo nekoliko ministara, uključujući ministre finansija, pravde, okoliša i informisanja, kao i nekoliko zakonodavaca, a očekuje se da će se taj trend nastaviti u narednih nekoliko dana, prenosi Patria.

Premijer Hassan Diab najavio je da će zahtijevati prijevremene parlamentarne izbore.

Antivladini protesti koji su se razvili nakon prvobitnog šoka od eksplozije, najveći su od oktobra prošle godine kada su građani izašli na ulice da protestuju protiv ekonomske krize ponajviše uzrokovane duboko ukorijenjenom korupcijom i lošim upravljanjem.

Međutim, mnogi Libanci sumnjaju da je promjena moguća u zemlji gdje sektaški političari dominiraju još od građanskog rata koji je trajao od 1975. do 1990.

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u nedjelju prikupljeno je više od 250 miliona eura, pored 60 miliona eura koje će Evropska unija usmjeriti za obnovu Bejruta. Međutim, zapadni donatori zahtijevaju transparentno trošenje te sredstva ovog puta neće stizati u ruke korumpirane vlade nego će biti usmjeravana direktno međunarodnim humanitarnim i nevladinim orgnaizacijama.

Međunarodna zajednica koja želi aktivno učestvovati u obnovi Bejruta i pomoći stanovništvu, također je zabrinuta zbog grupe Hezbollah koja ima ogroman uticaj u Libanu. SAD, EU i Arapska liga smatraju Hezbollah terorističkom organizacijom.

Podsjetimo, u luci u Bejrutu je prošle sedmice došlo do eksplozije u skladištu koje je bilo puno amonijum-nitratom, što je sravnilo luku i priobalni dio grada. Građani Bejruta pokušavaju izaći na kraj s ogromnim gubicima, naročito porodice žrtava, povrijeđeni kojih ima preko 6.000, te oko 300.000 građana koji su izgubili krov nad glavom.