Naknade u Federalnom ministarstvu zdravstva veće od plate, Novalić obećao ispitati neregularnosti

Dok traje pandemija koronavirusa, revizori Ureda za reviziju institucija u Federaciji objavljuju svoje redovne finansijske izvještaje u kojima utvrđuju nepravilnosti.

Jedan od takvih je i finansijski izvještaj Federalnog ministarstva zdravstva. U njemu se između ostalog navodi da je Ministarstvo za regrese portošilo skoro 18 hiljada maraka. I svašta još ima, piše N1.

Federalno ministarstvo zdravstva za potrebe isplate naknade komisijama u 2019. godini izdvojilo je 766.926 KM. U poređenju na godinu ranije to je 353.053 KM više budžetskog novca.

Najviše sredstava izdvojeno je za komisije za polaganje specijalističkih i stručnih ispita ali i komisiju za dodatke prehrani i druge pripravke. Sve ovo utvrdio je Ured za reviziju institucija u FBiH koji smatra da se radi o poslovima i zadacima koji su u nadležnosti Ministarstva zdravstva u okviru redovnih radnih zadataka utvrđenih Pravilinkom o unutrašnjoj organizaciji i koji se obavljaju u toku radnog vremena.

Radi se o javnom novcu koji između ostalog treba da se troši transparentno. Ako neko ima radno mjesto i opis poslova koje treba da obavlja i dolazi svaki dan na posao, on bi kroz taj svoj angažman mogao da obavlja i ove značajne poslove kroz komisije. Mi konkretno iz Ureda za reviziju nijednu komisiju ne plaćamo a ljudi su angažovani u nekoliko komisija. Jer ako radite nešto u radno vrijeme za to primate redovnu platu“, ispričao je Dževad Nekić, Generalni revizor Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Finansijski izvještaj revizora pokazuje da je Vesna Alagić pomoćnica ministra Vjekoslava Mandića za farmaceutiku koji je to za N1 i potvrdio u telefonskom razgovoru, bila angažovana u 2019. godini u čak devet komisija te kroz 23 rješenja o isplati naknade ostvarila primanja u neto iznosu 28.305 KM, za isti period njena neto plata iznosila je samo 331 marku manje – 28.636 KM.

Alagić je mjesečno zarađivala 4.745 KM što je za godinu dana 56.941 KM budžetskog novca. Njeno ime i prezime nalazi se na listi Komisije za lijekove – Agencije za lijekove BiH.

Apsurdno je da neko ostvari naknadu kroz rad u komisijama isti ili veću nego što mu je redovna plata”, kazao je Nekić.

Osoba na poziciji Stručne savjetnice za specijalističko usavršavanje zdravstvenih radnika i saradnika kroz naknade u 2019. godini dobila 21.730KM, a njena godišnja neto plata za isti period iznosila je 17.815 KM. Mjesečna zarada ove osobe iznosila je 3.295 KM, što je ukupno za godinu dana 39.545 KM – novca građana Federacije. Zatražen je i komentar pomoćnika ministra Mandića.

Danas ćemo se držati teme. Što se tiče zadnjeg pitanja to ćete morati zatražiti na drugom mjestu. Imate i vrlo jasan odgovor na našoj web stranici“, naglasio je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva

Na web stranici piše da zbog obimnosti i složenosti posla ovih komisija, isto se ne može obavljati u cijelosti tokom radnog vremena, te se samo zasjedanje komisija obavlja izvan radnog vremena. Ministar sukladno svojim zakonskim obavezama imenovao i zaposlenike Ministarstva kao članove ili sekretare komisija.

Kontaktiran je i ministar Vjekoslav Mandić. Nije želio pred kamere niti dati izjavu, predloživši da se prepriča razgovor s njim. Ministar kaže da su svi odgovori na stranici. Priznaje da su naknade za komisije prevelike, ali ističe da niko neće da radi u Ministarstvu za trenutne plate, zaboravivši na naknade. Dodaje da bi volio da je ministar u zemlji koja je finansijski jaka i gdje je sve besplatno.

Za kraj navodi da ne želi govoriti o imenima osoba koje su dobile naknade i da ima puno posla sa problemom koronavirusa.

Iako skoro već šest godina revizori Ureda za reviziju dokumentuju nepravilosti premijer Fadil Novalić na pitanje N1 odgovara da je sistem prevelik i da ne može da sve prati. Te začuđujuće ističe da je frustrirajuće za njega da neko prima naknade u čak devet komisija. Obećava pred kamerama da će sve ispitati.

Apsolutno sam protiv toga. Evo pozabaviću se time što govorite. Bio sam malo odustan… Uostalom uvijek reagiram na medijske napise i vašu ulogu. Vaše jeste da otkrivate i sistem je velik i ja tada upravo reagiram“, rekao je Federalni premijer Fadil Novalić.

Već dvije godine ne postoji parlamentarna komisija za reviziju na federalnom nivou i Ured postavlja pitanje ima li smisla baviti se izvještajima koji su urađeni prtehodnih godina. Ranije iskustvo pokazuje da se parlamentarci ne bave suštinskim problemima iz izvještaja, nego samo formalno pređu preko toga.