Novčana pomoć za parove koji planiraju kupiti stan ili sagraditi i kupiti kuću

Općina Stanari sa po 12.000 KM budžetskih sredstava subvencionirat će sve mlade bračne parove koji u ovoj lokalnoj zajednici planiraju da kupe stan, sagrade ili kupe kuću, pišu Novosti.

“Vodili smo računicom da na području općine Stanari kupovina ili izgradnja jedne stambene jedinice za mladi bračni par košta između 60.000 i 80.000 KM. Cilj općine je da mlade bračne parove subvencionira sa 15-20 posto sredstava i tom računicom smo došli do iznosa subvencije od 12.000 KM”, poručio je Denis Stevanović, zamjenik načelnika općine Stanari.

“Bit će javni poziv, a 12 hiljada su početna, inicijalna sredstva. Ovo je dosta ruralni kraj, pa smo se ravnopravno odlučili i za stanove i za kuće”, kazao je Dušan Panić, načelnik Stanara.

Svi parovi će imati iste kriterije koje moraju ispuniti bez obzira da li kupuju stan, odnosno kuću ili grade svoj dom: Da su starosti do 35 godina, da jedan od supružnika najkraće tri godine živi na području najmlađe lokalne zajednice u RS-u i BiH, da nisu vlasnici nekretnina, odnosno da im je to prva stambena jedinica.

Stanari su općina osnovana 2014. godine, a dotad su teritorijalno pripadali Doboju. Općina je poznata po rudniku lignita i nedavno otvorenoj termoelektrani.