Istraživanje: Bogate zemlje su već odkupile više od pola buduće vakcine protiv koronavirusa

Oksfamova studija otrkiva da su zemlje u kojima živi 13 posto svjetskog stanovništva rezervisale više od 50 posto doza potencijalne vakcine.

Međunarodna agencija Oksfam je otkrila još jedan primjer toga koliki je jaz u bogatstvu između zemalja. Naime, bogate zemlje koje predstavljaju svega 13 posto svjetskog stanovništva su već rezervisale 51 posto najavljenih doza vodećih kandidata za Kovid-19 vakcinu.

Devet Kovid-19 vakcina je trenutno u trećoj fazi kliničkih ispitivanja. Za sada su objavljeni ugovori o snadbjevanju za pet korporacija: AstraZeneca, Gamaleia / Sputnik, Moderna, Pfizer i Sinovac. Ugovori o snadbjevanju vakcinama koji su objavljeni otkrivaju drastične nejednakosti među zemljama.

Tamo gdje je vlada Velike Britanije obezbjedila ugovore za kandidate za vakcinu u iznosu od pet doza po glavi stanovnika, Bangladeš je do sada obezbjedio samo jednu dozu na svakih devet ljudi. Oksfam je objavio ovaj izvještaj nakon analize poslova između proizvođača vakcina i država, na osnovu materijala prikupljenog od kompanije za naučnu analitiku, Airfiniti.

Ovo upozorenje stiže 17. septembra uoči sastanka G20, gde će ministri zdravlja i finansija najmoćnijh svetskih zemalja razgovarati o globalnoj pandemiji. 51 posto budućih vakcina kupile su razvijene zemlje, uključujući UK, SAD, Australiju, Hong Kong i Makao, Japan, Izrael i Europsku uniju. Preostale doze otkupile su zemlje u razvoju (ili su im te doze obećane), uključujući Indiju (koja trenutno ima drugi najveći broj slučajeva koronavirusa na svijetu,), Bangladeš, Kinu i Brazil (koji je treći po broju slučajeva koronavirusa), između ostalih.

Prema Oksfamu, jedan od vodećih kandidata za vakcinu je koji razvija Moderna, od novca američkih poreskih obveznika primljeno je 2,48 milijardi dolara. Kompanija, međutim i dalje namjerava ostvariti zaradu od svoje vakcine.

Štaviše, iste te kompanije ne mogu da naprave dovoljno vakcina za sve na planeti kojima je to potrebno. Na primjer, izvještava se da je Moderna činila napore da poveća ponudu, ali da može da proizvede dovoljno za samo 475 miliona ljudi. To je svega 6 procenata svjetske populacije, od čega većina odlazi u bogatije nacije. Čak i u krajnje nevjerovatnom slučaju da svih pet vakcina prođe klinička ispitivanja i pokaže se bezbjednim za puštanje na tržište, gotovo dvije trećine ili 61 posto svjetske populacije neće imati vakcinu najmanje do 2022. godine. Mnogo je vjerovatnije da neke neće uspjeti, a broj ljudi koji nemaju pristup vakcini će tako biti još veći.

Procjenjeni trošak obezbjeđivanja vakcine za sve ljude na svijetu manji je od 1 procenta procjenjene štete koju je Kovid-19 nanio globalnoj privredi . Dakle, ova analiza u potpunosti otkriva slomljeni sistem koji je pandemija učinila očiglednijim, štiteći farmaceutske korporacije i favorizujući bogate nacije, istovremeno vještački ograničavajući proizvodnju i ostavljajući veći dio svjetske populacije da čeka duže nego što je potrebno na vakcinu, prenosi vice.rs .

“Pristup spasonosnoj vakcini ne bi trebalo da zavisi od toga gdje živite ili koliko novca imate”, rekao je Robert Silverman iz Oksfam America.

Narodni savez za vakcine (The People’s Vaccine Alliance) je koalicija organizacija i aktivista koja vodi kampanju za “narodnu vakcinu” za KOVID-19 koja se zasniva na zajedničkom znanju i svima je dostupna.

“Nijedna pojedinačna korporacija nikada neće moći da zadovolji svetske potrebe za COVID-19 vakcinom“, rekla je Kema Vera, privremeni izvršni direktor Oksfam International u njihovom saopštenju za štampu.

“Zbog toga ih pozivamo da svoja znanja podjele bez patenata i podrže neophodan kvantni skok u proizvodnji kako bi svi bili bezbjedni. Potrebna nam je vakcina za ljude, a ne za profit.”